Óriási változás jön a magyar állategészségügyben: ez sokaknak nagy segítség lesz

Óriási változás jön a magyar állategészségügyben: ez sokaknak nagy segítség lesz

agrarszektor.hu
Egy jelentősebb „ráncfelvarrást” követően a jövő hét közepétől új használható Magyarországon az antibiotikumok felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a jövőben olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint például a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép. A januárra vonatkozó jelentéseket az ügyfelek február végéig rögzíthetik a felületen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tavalyi év tapasztalatai alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több újítást is bevezet az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben. A fejlesztésnek szintén kiemelt célja, hogy a jelentések adattartalma igazodjon az Európai Uniós rendeleteken alapuló adatszolgáltatási kötelezettséghez - olvasható a hatóság oldalán.

Az érintettek a jelentéseket továbbra is a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén rögzíthetik. A megújult felület jövő hét közepétől áll majd az állatorvosok és meghatalmazottjai rendelkezésérek, és többek között - nem bővítve, de - új bontásban tartalmazza az állatfajokat, kiváltva ezzel a pontos életkor rögzítésének kötelezettségét. A következő napokban számos további, az adatminőség javítását, valamint a rugalmasabb adatkitöltést célzó fejlesztés is el fog indulni. Előbbi körbe tartozik a tenyészetkódok és formájuk validálása, így mostantól a rendszer figyelmeztető üzenetben jelzi a felhasználóknak, ha hibás tenyészkóddal próbálnak adatot rögzíteni. A kitöltést könnyítő funkciók között említhető, hogy lehetővé válik a korábbi jelentések másolása.

A meghatalmazottak számára is egyszerűbbé válik a bejelentés: ők a jövőben legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnének felvinni. További változás, hogy az antibiotikumos takarmányok esetében ezentúl a rendelvényen szintén szereplő állatgyógyászati bekeverési arányt is meg kell majd adni. Azoknak pedig, akik elmulasztják véglegesíteni jelentésüket a határidő lejárta előtt értesítőt küld a rendszer ügyfélkapus tárhelyükre. 

Bár az EU-felé az antibiotikum felhasználásról kell adatot szolgáltatni, így a rendszer is ennek gyűjtésére szolgál, jelentős igény mutatkozott tavaly a „nullás bevallás” lehetőségének megteremtésére. A felhasználók kérésének megfelelően jelen fejlesztéssel ez a funkciót is elérhetővé vált a rendszerben. A megújult felületet jövő hét közepétől használhatják az érintettek, melyben a januárra vonatkozó jelentések - 15-e helyett - egész február végéig rögzíthetik. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28