Nagy változás jön a magyar állategészségügyben: ez rengeteg gazdát érint

Nagy változás jön a magyar állategészségügyben: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Megint használhatják az új funkciókkal kibővített antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert az állatorvosok és mindazok, akiket meghatalmaztak. Ami az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények nagykereskedőit illeti, ők hamarosan, a fejlesztés második ütemének lezárásakor tölthetik majd fel az éves jelentésüket a rendszerbe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Számos új, az adatminőség javítását és a kitöltés könnyítését szolgáló funkcióval gazdagodott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere, amelyet mostantól ismét használhatnak az állattartó telepek állatorvosai és meghatalmazottaik - olvasható a hatóság oldalán. A rendszer ezentúl - egyebek mellett - figyelmeztető üzenetet ad, ha hibás tenyészkóddal próbálnak adatot rögzíteni, de lehetővé vált a korábbi jelentések másolása is, a meghatalmazottak pedig legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnének felvinni. Bár az Európai Unió felé csak az antibiotikum felhasználásról kell adatot szolgáltatni, azonban a felhasználók kérésére lehetővé vált a „nullás bevallás” rögzítése is. Az érintettek a telepek esetében a januárra vonatkozó jelentéseket - az adott hónap 15-e helyett - egészen február végéig rögzíthetik.

A nagykereskedőknek az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról minden év márciusig kell benyújtaniuk az éves összegzést. Esetükben a rendszer egyelőre zárt, a fejlesztés második ütemének élesítését követően tölthetik majd fel jelentésüket, melyről külön tájékoztatást kapnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03