2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Állat

Izgalmas kísérlet kezdődik: régi vérvonalat támasztanak fel a Hortobágyon

Hamarosan megkezdődik a behajtás a Hortobágyon. Az állatokat az ellési szezon előtt hodályokba terelik, hogy ott többek között nagy várakozástól övezett, régi vérvonalat hordozó szürkemarhák is születhessenek.
 
 

Egy-két hét múlva megkezdődik a szürkemarhák ellési szezonja a Hortobágyon. A szakemberek nagy várakozásokkal tekintenek az idei borjak születése elé, mivel azok segíthetnek visszahozni a klasszikus vérvonalat a pusztára, írta meg az Infostart.

Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy kora tavasszal nagyon szép üszőket választottak ki, amelyeket régi, vonalalapító bikák spermájával raktak be. Ez azt jelenti, hogy a hatvanas-hetvenes években élt bikákat tudnak utódaik segítségével visszahozni a pusztára.

Ez tenyésztési szempontból nagyon fontos, ilyen munkát nem végzett a Hortobágyon régóta senki. Remélem, csodálatos kis bikák fognak születni és ezzel is tudjuk majd javítani a magyar szürkeszarvasmarha-állományunk genetikai minőségét

– ismertette Medgyesi Gergely.

Az ellési szezon végére, februárra háromezer szürkemarha lesz állományukban, de 250 nóniusz lovat is tartanak. A génmegőrző gondos gazdaként vigyázza állományát és a területet, amelyen azzal dolgozik. Medgyesi Gergely szerint csak látványról nem lehet megkülönböztetni, hogy a pusztán hol tenyésztenek ők és hol a gazdák. Tevékenységüknek gazdasági haszna éppúgy van, mint génmegőrzési: enélkül nem maradhatna meg az a génállomány, amelyet örököltünk, de nem ez az egyetlen fontos része tevékenységüknek.

Az állatok legeltetésével a Hortobágyi Nemzeti Park területén természetvédelmi célokat valósítunk meg, ezzel tud olyan maradni a puszta, amilyennek lennie kell

– mondta el Medgyesi Gergely.

A szakember elmondta, hogy ridegtartás nélkül a gyomfajok nagyon nagy sebességgel ütnék fel fejüket, kiszorítva másokat. A fajok számában komoly csökkenés mutatkozna, az ökoszisztéma megbomlana, a földön fészkelő madarak eltűnnének, amire jobb nem is gondolni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!