Madárinfluenza: sorozatos tiltások Magyarországgal szemben

agrarszektor.hu
Kanada és Szerbia is korlátozza a magyar baromfitermékek bevitelét a Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt. Így már összesen hét Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kanada a Békés megyéből származó élő baromfi és baromfitermékek, Szerbia pedig a kitörés körüli 50 kilométeres távolságon belül korlátozza az élő baromfi, baromfihús és tojás országba való bevitelét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Szingapúr és Hong-Kong jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hong-Kong csak Békés megyére vonatkozóan.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Bognár Lajos országos főállatorvos a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában elmondta, már tárgyalnak a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel, a cél, hogy a korlátozás legfeljebb a Békés megyében tartott állatokra vonatkozzon. Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani - tették hozzá.

A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak. Ezért a Nébih javasolja: az érintettek a szállítások előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

A Nébih laboratóriuma múlt pénteken igazolta magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N8) jelenlétét egy Békés megyei, pulykákat tartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása. Szerdán pedig a hivatal azt is bejelentette, hogy egy kiskunmajsai kacsatelepen is felbukkant a vírus.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?