Megállíthatatlanul terjed a gyilkos kór Angliában: újabb eseteket azonosítottak

Megállíthatatlanul terjed a gyilkos kór Angliában: újabb eseteket azonosítottak

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra) megerősítette, hogy Norfolk megyében egy kacsafarmon és Devon megyében egy háztáji baromfitenyésztőnél is kimutatták a H5N8-as vírustörzsű madárinfluenzát.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Defra tájékoztatása szerint az állategészségügyi szakemberek december 28-án a H5N8-as vírustörzsű, magas patogenitású madárinfluenzát mutatták ki egy kacsafarmon a Norfolk megyei Brecklandban, írta meg a FarmingUK. December 29-én pedig Devonban, Exmouth közelében, egy háztáji baromfitartó állományánál azonosították a gyilkos kórt. Devonban azonnal 3 kilométeres sugarú védelmi körzetet és 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzetet állítottak fel a kitörés középpontja körül, Norfolkban pedig egy 3,4 kilométeres sugarú védelmi körzet és egy 10,4 kilométeres sugarú megfigyelési körzet felállítását rendelték el.

A brit kormány az idei a szezonban eddig 18 új esetet erősített meg. A szakértők szerint a kitörésekből kifolyólag hamarosan várható a kötelező zárt tartás elrendelése is a szigetországban. A vírus az emberi egészségre csak alacsony kockázatot jelent, az élelmiszer-szabványügyi testületek pedig közölték, hogy a betegségnek nagyon alacsony élelmiszerbiztonsági kockázata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?