Még mindig tombol a sertéspestis Csehországban

MTI
Elrendelte a háztáji sertések levágását az afrikai sertéspestis csehországi gócpontjában, a kelet-morvaországi Zlíni régió egy részében, a cseh országos állategészségügyi felügyelőség. A hatóság célja, hogy az augusztus óta elektromos kerítéssel elzárt régióban megakadályozza a járvány terjedését, és a kór háziállatokra történő átterjedését. A sertéseket december elejéig kell levágni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cseh országos állategészségügyi felügyelőség elrendelte a több mint 40 négyzetkilométer nagyságú, mintegy tucatnyi települést magába foglaló Zlíni régióban, hogy a háztáji tenyésztésekben december elejéig minden sertést le kell vágni az afrikai sertéspestis miatt. Kivételt ez alól csupán a tenyésztési törvény alapján működő sertéstelepek képeznek - közölte Petr Majer a cseh országos állategészségügyi felügyelőség (SVS) szóvivője.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat június második felében fedezték fel a Zlíni régióban. Augusztusban a fertőzés gócpontjának számító több mint 40 négyzetkilométernyi területet 73 centiméter magas drótkerítéssel vették körbe, amelybe áramot vezettek. A területet drónokkal ellenőrizik és felügyelik.

A hatóságok a régióban megszüntették az elszaporodott vaddisznók kilövésének korlátozását, és a vadászok azóta mintegy másfélezer állatot ejtettek el. Több száz vadat a szomszédos régióban lőttek le, de ott eddig egyetlen esetben sem állapították meg a fertőzést.

A védőkerítéssel körülvett gócpontban augusztusban a becslések szerint még több száz vaddisznó tanyázott. Számuk október végére jelentősen lecsökkent, de továbbra is veszélyt jelentenek. A hatóságok intézkedéseinek kiemelt célja, hogy megakadályozza a kór átterjedését a háziállatokra is. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?