2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Állat

Megakadályozták a botrányos tojásbáró magyarországi terjeszkedését

Termelői összefogással sikerült megakadályozni, hogy a német tojásbáró több Vas megyei településen óriás tojótyúkfarmokat hozzon létre. A beruházások tönkretehették volna az egész hazai tojáságazatot - írta meg a Magyar Nemzet, amit az agrárszektor.hu saját információval is kiegészít.
 
 

A Vas megyei Mikosszéplakon 900 ezer tyúk tartására alkalmas tojófarmot hozott volna létre a "tojásbáróként" emlegetett  német befektető. A beruházások mögött az a Stefan Pohlmann áll, akinek apját korábban Németországban és az Egyesült Államokban is eltiltották a nagyüzemi állattartástól. Anton Pohlmann az 1996-ban bekövetlezett eltiltásáig Európa legnagyobb tojásbeszálltójának számított. Fia, Stefan Pohlmann, a Bayern-Ei tulajdonosa,

2015-ban került vizsgálati fogságba, miután 2014-ben több száz ember került kórházba a szalmonellával fertőzött tojásai miatt, és egyikük meg is halt.


Az ügy  tavaly februárban még a bíróság előtt volt, miután kiderült, hogy nemcsak a cég alkalmazottai tettek hamais tanúvallomást, de a hivatalok is tudtak a szalmonellás tojásokról, az ellenőrzések időpontjáról pedig értesítették a vállalkozót. Az ügy egyre inkább az élelmiszerbiztonság és a hivatalok munkája körül kezdett el forogni,  még Horst Seehofer szövetségi belügyminisztert is kihallgatták, aki tavaly év végén lemondott posztjáról.

Ehhez képest 2018 augusztusában már arról írt az agrárszektor.hu, hogy Pohlmann 10 millió euró (bő 3 milliárd forint) befektetésével egy 900 ezer tojótyúk tartására alkalmas megtelepet hozna létre Magyarországon. A tojásbáró először 2000-ben szerette volna megvetni a lábát a magyar piacon, akkor a Tolna megyei Szedres, Bikács és Kajdacs térségében terveztek egy többmilliós állományú tojótelepet. A beruházás azonban - többek között a helyiek ellenkezése miatt - végül meghiúsult.

A tojáságazati szereplők információgyűjtései nyomán most az is kiderült, hogy a mikosszéplaki létesítmény mellett még két másik telepet terveztek: Mezőörsön egy 450 ezres, Kenyeriben peduig még egy 900 ezres állományú telepet. A beruházások megvalósulása a hazai, jellemzően kis- és közepes termelőket gyakorlatilag tönkretette volna, mivel a jelenlegi nagyüzemi termelésben megközelítőleg négymillió tojótyúkot tartanak, a hazai tojásfogyasztás 75-80 százalékát fedezve. Kertész Tamás, a Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója közölte:

a Farm Tojás-csoport kivásárolta a beruházások megvalósítására és a tojófarmok működtetésére létrehozott Duna Tojás Kft.-t, valamint a telepeknek szánt területeket is.

"A lépéseknek köszönhetően a giga­beruházás már biztosan nem valósul meg. Ez nem csak a hazai termelők védelme érdekében kiemelkedő eredmény, a tojófarmok ugyanis a településeken élők mindennapjait is megkeserítették volna" – ismertette Kertész Tamás. A szakember szerint a beruházások éppen akkor tették volna tönkre a hazai tojástermelést, amikor az ágazat végre kedvező pályára állt. Emlékeztetett: a legfrissebb statisztikai adatok szerint a magyar tojásimport az elmúlt időszakban 36 százalékkal csökkent, jelenleg nagyságrendileg mindössze 300 millió darabra lehet becsülni éves szinten.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben