Nem kell itthon a magyar marhahús, pedig van bőven: inkább külföldre viszik a javát

Nem kell itthon a magyar marhahús, pedig van bőven: inkább külföldre viszik a javát

agrarszektor.hu
A marhahús-fogyasztás és termelés megosztó az egész világban, vannak, akik egyenesen rajonganak a marhahúsért, ám sokan ellenzik a fogyasztásukat a környezetben okozott károk miatt. A piac azonban továbbra is pörög, a koronavírus-járvány sem akasztotta meg az ágazatot. Olyannyira nem, hogy például Kínában 32%-kal nőtt tavaly a marhahús-fogyasztás, ugyanakkor ez nagyrészt a sertéspestis pusztításával magyarázható. Magyarországon azonban továbbra sincs igény, javarészt külföldre kerülnek feldolgozásra a marhák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előrejelzések szerint 2021-ben Brazília lesz a marha- és borjúhús legnagyobb exportőre a világon. A dél-amerikai ország jelentősen növelni tudta az exportját Argentínával és Kanadával együtt. Míg a brazil marhahús minden bizonnyal keresett termék külföldön, Brazíliát a szarvasmarha-ipar miatt rengeteg kritika érte, főleg az ország középső államait, ahol a legintenzívebb tenyésztés folyik - írja a statista.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek pedig az oka nem más, mint a sok erdőirtás. A szarvasmarháknak takarmányra és elegendő helyre van szükségük a legeltetéshez. Ezért több millió hektárnyi területet "takarítottak" meg, hogy helyet tudjanak biztosítani maguknak az állatoknak, valamint a szójaültetvényeknek is, melynek termését 80%-ban állati takarmányként használják világszerte. Pillanatok alatt körbejárta a hír a világot, mikor 2019-ben lángokban álltak a brazil őserődök és hatalmas károk keletkeztek. Ez pedig szintén nem a véletlen műve volt, hiszen a jelentések szerint a tüzek nagy részét illegális vagy éppen szándékos tevékenység okozta - mindez szintén a szója- és szarvasmarha-ipar történt. 

A világ legnagyobb marhahústermelői

Kétség kívül az Egyesült Államok termeli a legtöbb marhahúst, az USA Mezőgazdasági Minisztériumának legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan 12,6 millió tonna marha- és borjúhúst fognak előállítani 2021-ben. Második helyen Brazília áll, akik előreláthatólag mintegy 10,4 millió tonnát fognak termelni. A listán több meglepetés ország is szerepel, India például az ötödik helyet foglalja el, itt azonban rengteg a hindu, akik a teheneket a legszentebb állatoknak tartják. Számos indiai államban komoly pénzbírságot kell például fizetnie annak, aki levág egy tehenet, sőt, az elmúlt időben a tehéncsempészéssel összefüggő erőszakok száma is megnőtt. India azonban legálisan mészárol le nagy számban vízibivalyt, amiket Vietnámba, Egyiptomba, Malajziába és Szaúd-Arábiába exportálnak. A listán az Európai Unió pedig a harmadik helyet szerezte meg a maga 7,7 tonnájával.

Az EU nagyjából 593 ezer tonna marhahúst exportálhat az idén, az élőszarvasmarha-kivitel pedig szintén 1%-kal nőhet. Az unió marhahúsimportja a 2020. évinél 2%-kal lehet több az idén. A közösség marhahús-fogyasztása 1%-kal csökkenhet idén, az egy főre jutó fogyasztás valamivel több mint 10 kilogramm lehet.

Hogy áll Magyarország marhahús-fogyasztás terén?

A KSH adatai alapján egyre több hazai marha kerül külföldre, amit jól bizonyít jól bizonyít az is, hogy a magyar élőmarha-export 34%-kal nőtt 2021 első hónapjában a 2020. januárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria és Törökország voltak. Az élőmarha-importja azonban 28%-kal csökkent az idei év első hónapjában a tavalyi év azonos hónapjában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha több mint fele Romániából és Hollandiából származott. A marhahúsexport mennyisége 13%-kal, értéke pedig 14%-kal mérséklődött. 

Összességében tehát elmondható, hogy a környezeti károk ellenére is világszerte nagy az igény a marhahúsra, a legnagyobb termelők és exportőrök pedig elegendő mennyiséget fognak tudni előállítani és szállítani - mondhatni, "ömleni" fog a hús Brazíliából. Hazánkban pedig egyre jobban nő az export mennyiségek száma, az importé azonban csökken. Ebből arra lehet következtetni, hogy a magyarok továbbra sem fogyasztanak sok marhahúst, és hiába a kiváló minőségben felnevelt állatok, javarészt külföldi feldolgozókhoz kerülnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13