2021. július 23. péntek Lenke

Hírek - Növény

Többet ér a szója, mint az esőerdő: ez a helyzet, mióta megszaladt a szekér Brazíliában

Jövedelmező a szójatermesztés Brazíliában, és mintha minden a kezükre is játszana ahhoz, hogy ez így maradjon. A kedvező ártrend és a politika pártoló hozzáállása azonban végzetes hatással lehet az esőerdőkre.
 
 

Brazília számára eddig több szempontból is nagyon kedvezően alakulnak a szójatermelés feltételei:

1. Az amerikai-kínai vámháború miatt Peking elsősorban innen fedezi szójaszükségletét és húsigényét, ami nem csupán a szója kivitelét, de belső felhasználását is megdobta, hiszen a brazil állattenyésznek is több takarmány-alapanyagra lett szüksége.

2. Az Egyesült Államokban rendkívül rosszul sikerült az idei termés.

3. A brazil szója ára emelkedik, termesztése még vonzóbbá vált.

4. A reál viszonylag gyenge a dollárral szemben, ami támogatja a kivitelt.

5. Brazília mostani elnöke, helyi becenevén "Láncfűrész kapitány", kifejezetten bátorítja a termelőket arra, hogy újabb területeket hódítsanak el az esőerdőtől és növeljék a kibocsátást.

A fenti folyamatok ellenére Brazília az év első kilenc hónapjában 12 százalékkal kevesebb szóját tudott exportálni (61 millió tonnát), mint tavaly, és ennek 76 százaléka Kínába érkezett. A kivitelt az fékezi, hogy a belső felhasználás és a szója ára is emelkedett. (Az áremelkedésben a gyenge amerikai termés is benne van.)

A farmerek számára mindenképpen jövedelmező növény a szója, ezért szívesen növelnék tovább a termőterületét - akár az esőerdők rovására is, írja a farmprogress.com. Csakhogy 2006 óta érvényben van egy egyezség, amely szerint az európai felvásárlók elutastíják az őserdők területén termesztett szójababot. A megállapodás a környezetvédők nyomására jött létre az iparági szereplők között. Brazília elnöke, Jair Bolsonaro, azonban nem örül neki, ha idegen országok polgárai beleütik az orrukat abba, hogy hogyan hasznosítja az esőerdőt.

Úgy véli, a világ egyik legszigorúbb környezetvédelmi rendelkezésével védik az Amazonas-medencét: az Amazon Biome szerint az itteni gazdaságok legfeljebb a területük 20 százalékát tisztíthatják meg a fáktól. Lehet, hogy ez elég érvnek számít Brazíliában, azonban könnyen megeshet, hogy az Európában működő McDonalds, KFC és egyéb gyorséttermi láncok egyszercsak átváltanak arról a szlogenről, hogy "hústermékeinkhez a gazdák nem használtak Amazonas-szóját" arra, hogy "hústermékeinkhez a gazdák nem használtak brazil szóját".

Megjegyezzük: tavaly Európa szójaimportjának több mint kétharmadát az USA-ból fedezte, ám idén drasztikusan csökken az itteni kibocsátás. A megkésett vetés miatt a betakarítás is csak részben valósult meg az Egyesült Államokban, ezért akár 20 százalékkal is eshet a megtermelt szójamennyiség.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu