2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Szójatermelésben elhódították az USA világelső címét - és ez így is marad

agrarszektor.hu
Nem volt jó az idei évjárat Amerikában, de úgy tűnik, jövőre sem tud szépíteni, ez a hajó végleg elúszott számára. Brazília könyörtelenül nyomul előre, és kihasználja a kínálkozó kereskedelmi lehetőségeket. Eközben belső fogyasztása is nő, ami stabilizálólag hat a szója árára.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A brazilok a 2019/20-as gazdasági évben átveszik aaz USA-tól a világ elsőszámú szójatermelője címet. Ebben a szezonban 36,8 millió hektár termőterülettel számol az USDA, a termelés pedig elérheti a 123,5 millió tonnát. Bár most a vetéssel megkéstek a brazil gazdák, ez az amerikai szakértők szerint nem lesz lényeges hatással a végeredményre, és januárban megkezdődhet a legkorábbi tenyészidejű fajták betakarítása. Az exportált szójamennyiség elérheti a 75 millió tonnát, ami az októberi és novemberi rekord nagyságú kiszállításnak köszönhető. A feldolgozott szójamennyiséget pedig 44 millió tonnára teszi az USDA, ami a belső felhasználás emelkedésének köszönhető. Brazíliában a szója átlaghoza a 36,8 millió hektár átlagában 3,36 tonna, és az elemzők szerint 2020-ban is meg tudja tartani világső címét a szójatermelésben.

A termőterület növekedését az őszi magas szójaárak motiválták a gazdák körében, amit az élénk export váltott ki. A jövőt illetően azonban van néhány sötét felhő az égen: Kínában 40 százalékkal csökkent a sertésállomány, ami jelentősen visszaveti a szója iránti igényt, másrészt békülőfélben van az USA-val, és ennek során arra kötelezte el magát, hogy 2020-ban és 2021-ben 50-50 milliárd dollár értékben vásárol tőle agrártermékeket - ez a duplája a vámháború előtti szintnek, emlékeztetnek az USDA elemzői. Vagyis a brazil szója ismét versenytársra talált, aminek lefelé nyomó hatása lesz az árakra.

Egyelőre mégsincs okuk az aggadalomra, hiszen az USA-ban idén 20 százalékkal csökkent a szójakibocstás a vetés idején uralkodó időjárás miatt, a másik kokurensnél, Argentínában pedig magas exportvámokkal fogják vissza a termény kiáramlását az országból. Stabilizálja a szója árát a belső felhasználás emelkedése is Brazíliában, ami az állatállomány bővülésével és az olaj iránti igény növekedésével magyarázható. Különösen a baromfiszektorban figyelhető meg az állomány gyarapodása - a termelés ennél az állatfajnál futtatható fel a leggyorsabban, és kiválóan alkalmas a sertéshús helyettesítésére.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?