2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Két térség profitál leginkább a kínai sertéspestisből

agrarszektor.hu
Magyarországon 23 százalékkal drágább most a sertés (E kategória, hasított melegsúly), mint tavaly ilyenkor volt, miközben a táp ára (hízó II.) csak 9 százalékot emelkedett a NAIK AKI adatai szerint. A termelés nyereséges. A konjunktúra töretlen, Kína nemcsak Európából, de Brazíliából is kiszippantja sertéshúst.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Bizottság közlése szerint az Európai Unió 15 százalékkal több sertéshúst (2,22 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2019 első hat hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 44 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 42 százalékkal több, 966 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac Japán (242 ezer tonna), illetve Dél-Korea (161 ezer tonna). Eközben Brazíliából is nagy mennyiségű sertéshús indult útnak Kína felé, a tavalyi évinél 31 százalékkal többet exportáltak ide. A teljes brazíliai sertéshúsexport 28 százalékát Kína vásárolta meg. Brazília sertéshúskivitele 20 százalékkal 415 ezer tonnára nőtt 2019 január-júliusában.

A kereskedelmi háború miatt az USA nem képes profitálni a kínai importnövekedésből. Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 5 százalékkal volt magasabb 2019 első hét hónapjában a 2018. január-júliusihoz képest, viszont a sertéshúsexportja 2 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb célpiacain, Mexikóban 20, Japánban 4, Dél-Koreában pedig 12 százalékkal csökkent az eladott sertéshús mennyisége. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára csak 1,61 dollár/kilogramm (481 Ft/kg) hasított hideg súly volt 2019 júliusában, 4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.


Eközben Brazíliában a sertés ára 64 százalékkal volt magasabb 2019 júliusában, mint az előző esztendő azonos hónapjába, az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vágóhidak  pedig 27 százalékkal fizettek többet a sertésért. A németországi Tönnies felvásárlási ára 1,85 euró/kilogramm (610,5 Ft/kg) hasított súly volt. Magyarországon a vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 576 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 júliusában, ami 23 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

Hazánkban leginkább az élősertés kivitele ugrott meg - hasonló mértékben, mint ahogy az EU-ból a sertéshús mennyisége. (Sertéshúsból csak 4 százalékkal adtunk el többet.) A KSH adatai szerint 41 százalékkal több élősertést exportáltunk 2019 január-júniusában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Románia csaknem a kétszeresére növelte a Magyarországról vásárolt sertések volumenét, Ausztiába 20, Szlovákiába 64 százalékkal több sertés került.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31