Már most 30 százalékkal drágább a sertéscomb, jövőre sokkal rosszabb lesz

agrarszektor.hu
Miközben a világ sertéshústermelése csökken, a külpiacokra kerülő mennyiség egyre nő Kína igénye miatt. Az ázsiai országban tomboló sertéspestis odavezetett, hogy Pekingnek 66 százalékkal kellett növelnie az importált sertéshús mennyiségét - írja piaci jelentésében a NAIK AKI. A világ megpróbál a termelésben felzárkózni a kereslet megugrásához, de ez nem mindenütt sikerül - Európában biztosan nem. Ez az árak 30 százalékos emelkedéséhez vezetett, és a helyzet jövőre még rosszabb lesz.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent rövid távú projekciója szerint a világ sertéshústermelése 6,8 millió tonnával (6 százalékkal) 106,1 millió tonnára csökkenhet az idén a 2018. évihez képest. A jelentős sertéstartó országok közülaz USA, Brazília és Oroszország előreláthatóan növeli kibocsátását, az Európai Unió termelése ellenben stagnálhat, míg Kínában - a sertéspestis miatt - nagy csökkenés várható. A csökkenő tendencia 2020-ban is folytatódhat, 95 millió tonnára becsülik a jövő évi globális sertéshús-kibocsátást, ami már 10,4 százalékos esés lenne.

Vagyis jövőre az ideinél jóval nagyobbat zuhan a termelés, ami az afrikai sertéspestis számlájára írható. Az USDA előrevetítése alapján a kínai kibocsátás 14 százalékkal 46,5 millió tonnára eshet az idén és további 25 százalékkal 34,75 millió tonnára 2020-ban.

Az ázsiai ország sertéshús iránti kereslete a nemzetközi piacon megnőtt, így az import 66 százalékkal 2,6 millió tonnára ugorhat 2019-ben és 3,5 millió tonnára emelkedehet a következő évben.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 5 százalékkal volt magasabb 2019 első kilenc hónapjában a 2018. január-szeptemberihez képest. Az USDA projekciója szerint az Egyesült Államok sertéshús-kibocsátása 12,5 millió tonna (+4,8 százalék) lehet 2019-ben és 13 millió tonna 2020-ban. A sertéshúsexport 12 százalékkal (3 millió tonnára) bővülhet az idén és további 11 százalékkal a következő évben. A legnagyobb célpiacok közül Kínába 91 százalékkal nőtt az eladott sertéshús mennyisége. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,27 dollár/kilogramm hasított hideg súly volt 2019 szeptemberében, 9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A termelés bővülése ugyanis nem tartott lépést az export bővülésével.

Még rosszabb a helyzet Európában, ahol a termelés nem is nőtt, a kivitel viszont 20 százalékot ugrott.

Az Európai Bizottság októberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 24,2 millió tonna körül alakul 2019-ben, nem változik jelentősen az előző évihez képest. A projekció szerint a sertéshús kibocsátása 24,54 millió tonna körül alakulhat 2020-ban. Ugyanakkor az Európai Unió 20 százalékkal több, 3,2 millió tonna sertéshúst exportálhat az idén és 3,66 millió tonnát (+14 százalék) 2020-ban. Az export 45 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 48 százalékkal több, 1,32 milliótonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. Nem csoda, ha az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,82 euró/kilogrammra emelkedett hasított hidegsúlyban 2019 szeptemberében. Ez 24 százalékos ármelkedést jelent egyetlen év alatt.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 35,5 százalékkal (24 ezer tonnára) nőtt 2019 január-júliusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. A sertéspestissel sújtott Románia 64 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 7 százalékkal (81 ezer tonnára), értéke pedig 9 százalékkal nőtt 2019. január-júliusban a 2018. január-júliusihoz képest. A húshiány megmutatkozik az árakban is. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 608 forint/kilogramm hasított melegsúly volt 2019 szeptemberében, ami 29 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 28 százalékkal nőtt 2019 szeptemberében2018 azonos hónapjához viszonyítva.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?