Ezt hozta a Jézuska az USA sertéshús-exportőreinek - Erre ők sem számítottak

Ezt hozta a Jézuska az USA sertéshús-exportőreinek - Erre ők sem számítottak

agrarszektor.hu
Míg mielőtt aláírták volna a kereskedelmi részmegállapodást Kínával, beindult a sertéshúsexport. Az amerikaiak olyan mennyiségeket szállítottak ki csillagászati értéken az ázsiai országba, amire azelőtt még nem volt példa. 2019 más országok viszonylatában is jó évnek bizonyult az exportőrök számára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Noha Kína és az USA csak január közepén írta alá azt a részmegállapodást, ami oldotta a kereskedelmi feszültségeket a két szuperhatalom között, már a karácsonyi időszak elképesztő keresletnövekedést hozott az amerikai sertéshús iránt. Mivel nemcsak Kína érdeklődése ugrott meg, decemberben minden harmadik, az USA-ban előállított disznó exportra került.


A büntetővámok és az egyéb kereskedelmi korlátok ellenére az Egyesült Államok sertéshúsexportja a kínai és a hongkongi régióba óriási eredménnyel zárult 2019-ben"

- mondta Dan Halstrom, az Amerikai Húsexportőrök Szövetsége (USMEF) elnök-vezérigazgatója. "Bízunk benne, hogy 2020 is sikeret hoz, különösen, ha a Kínába irányuló kereskedelmi folyamatok pozitívak maradnak. A koronavírus természetesen mindnyájunkat aggaszt, de ez nem csökkenti a leleksedésünket azért a piaci potenciálért, amit Kína rejt" - áll a szövetség oldalán.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az USA nemcsak Kínába szállított ki a vártnál sokkal több sertéshúst. Az export jelentős növekedést mutatott Chile és Peru irányába, valamint Kolumbiába is, ennek eredményeként a Dél-Amerikába irányuló kivitel mind mennyiségben (152 ezer tonna, 12%-os bővülés), mind értékben (382 millió dollár, 16%-os növekedés) rekordot döntött. Újabb csúcsot ért el a Közép-Amerikába irányuló sertéshúskivitel is 98 ezer tonnával (+14%), illetve 239 millió dollárral (+19%). Óceánia az amerikai sonka és egyéb értékesebb húsrészek fontos rendeltetési helye. Tavaly Ausztráliában és Új-Zélandon egyaránt erős volt a kereslet, ezért a kivitel volumene 31%-kal haladta meg az előző évi mennyiséget (116 ezer tonna) és 34%-kal magasabb értéket ért el (339 millió dollár), ami szintén új rekord.

Kisebb mértékben, de növekedni tudott a Kanadába irányuló export volumene is (+ 4%), és 214 ezer tonnát ért el, amivel megdöntötte a 2013. évi rekordot. Az exportált érték pedig a 2014. évi csúcsot múlta felül 5%-kal (802 millió dollár). Lassulás mutatkozott viszont a dél-koreai exportban. A volumen 14%-kal 207 ezer tonnára, az értéke 12%-kal 593 millió dollárra esett vissza. Korea sertéshús-behozatalából az USA így is 36%-kal részesedett.

A sertéshúskivitel decemberben ugrott meg igazán: ebben a hónapban 282 ezer tonnára emelkedett, 34%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az exportérték 760 millió dollár volt, 44%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

Csak a decemberi exportnak köszönhetően 10%-kal növekedett az eladott mennyiség az előző évhez képest, és 9%-kal emelkedett a bevétel. Ebben az egy hónapban a teljes amerikai sertéshústermelés 32 százaléka exportra került.

A kiugró teljesítmény a Kínába/Hongkongba irányuló kivitelnek köszönhető, ahol a novemberi csúcs után decemberben a 2018. évi mennyiség négyszeresére ugrott a behozatal, elérve a 111 ezer tonnát. Jól érzékelteti a sertéspestis miatti drágulást, hogy a kivitel értékben hatszorosan múlta felül az egy évvel azelőttit: 275 millió dollárra kúszott fel.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31