Enyhül a kereskedelmi feszültség: sokkal több agrárterméket vásárolna Peking

agrarszektor.hu
Húsz hónappal a keresedelmi háború kezdete után sikerült tető alá hozni egy megállapodást. Az eddig kivetetett büntetővámok felét elengedi Washington, és nem léptet újakat életbe. Cserébe Kína kötelezte magát, hogy az eddiginél jóval több amerikai agrárterméket vásárol - írja a novekedes.hu.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egyesült Államok felfüggesztette azokat a büntetővámokat, amelyeknek  december 15-én kellett volna érvénybe lépniük, és 156 milliárd dollár értékű kínai importra vonatkoztak. Ezzel párhuzamosan Washinton megfelezte azt a korábbi, 15 százalékos pótvámot, amelyet 120 milliárd dollár értékű kínai importa vetett ki még szeptember elsején. Ugyanakkor az elmúlt húsz hónap során több lépésben bevezetett pótvámok legnagyobb része - összesen 250 milliárd dollár importra -  érvényben marad, és a kereskedelmi tárgyalások második fordulójára kiindulási alapot jelent. A Financial Times számításai szerint a húsz hónapja tartó konfliktusban

eddig 188 milliárd dollár értékű amerikai importra tett büntetővámot Peking, míg az USA kétszer ennyi kínai importot sújtott pótvámmal.

A megállapodást először a kínai külügyminisztérium, majd Donald Trump amerikai elnök erősítette meg egy Twitter-üzenetben - írja a novekedes.hu. Az alku a pótvámok fokozatos leépítéséről szól, cserébe Peking több amerikai árut - elsősorban agrárterméket -és szolgáltatást vásárol, hogy az amerikai-kínai relációban fennálló kereskedelmi deficitet csökkentse. Továbbá intézkedéseket tesz az amerikai szabadalmak jogok védelmére, és (részlegesen) megnyitja piacait az amerikai pénzügyi szektor előtt. Ami az agrártermékeket illeti, sajtóértesülések szerint

évi 50 milliárd dollár értékben tettek vállalást elsősorban szójabab és hústermékek vásárlására.
Szója (Forrás: gettyimages.com)

Ennek a döntésnek a hátterében az áll, hogy a jó ideje pusztító sertéspestis a kínai sertésállomány jelentős részét megsemmisítette, a húsárak emelkedtek, illetve áruhány alakult ki. Az egyezségre amerikai részről is szükség volt: az amerikai gazdák legalább negyedének jelentős károkat okozott már eddig is a kereskedelmi konfliktus. Csak idén az Egyesült Államok agrárexportjának értéke kétmilliárd dollárral csökkent - írja a portál.

A kereskedelmi háború eddig mindkét félnek óriási károkat okozott. Az idei év első kilenc hónapjában a Kínába irányuló amerikai kivitel 15,5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi értékhez képest. Az amerikai deficitet még így is sikerült csökkenteni - az USA-ba érkező kínai import 53 milliárd dollárral esett vissza, míg a Kínába irányuló amerikai export mindössze 14,5 milliárd dollárral csökkent -, csakhogy a kínai import egy része harmadik országokon keresztül került az amerikai piacokra. Eközben Kína exportkitettsége fokozatosan csökken, vagyis a vámok hatása egyre kisebb, az ország területén működő amerikai vállalatok pedig szenvednek a büntetővámoktól.

Donald Trump szerint a kereskedelmi megállapodásnak ez az úgynevezett első szakasza elvezetne majd az egyezmény második szakaszához, amikor összetettebb kérdéseket vitatnak meg: például a kötelező technológiai transzfer, a kínai állami támogatások, vagy a kínai állami vállalatok magatartásának ügyét. A második forduló legkényesebb része kétségkívül a kínai pénzügyi szektor megnyitása lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03