Kiújult a csata a japán piacért: Amerika elérte, hogy több agrárterméket szállíthasson be

agrarszektor.hu
Több amerikai agrártermék érkezhet Japánba egy hamarosan aláírandó kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően. Ezzel az USA ismét közelebb kerülhet ehhez az értékes piachoz. Pedig egy pillanatra úgy tűnt, hogy miután kiszorította innen saját magát, Európa nyeregbe kerülhet. Most mégis sikerült visszalavíroznia.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hétvégén a franciaországi Biarritzban tartott G7 csúcstalálkozót minden nemzet igyekezett  kihasználni. Trump a maga részéről ismét az amerikai mezőgazdasági termékeknek keresett alkalmas felvevőpiacot - és ezt meg is találta Japánban. A szigetország egyébként is az Egyesült Államok negyedik legjelentősebb agráripari felvevőpiacának számít, de a fennálló vámok sokkal nehezebb belépést engedtek az amerikai áruk számára, mint amit Európa a legutóbbi szabadkereskedelmi megállapodással elért ugyanezen a piacon. A mostani megállapodás részletei nem ismertek, de az tudható, hogy

a gabonaféléken kívül a marha- és sertéshús, a tejtermékek, a bor és az etanolipar is profitálni fog belőle. Az egyezmény mintegy 7 milliárd dollár értékű áru számára nyitna piacot. A szigetország tavaly 12,9 milliárd dollár értékben importált agráripari terméket az USA-ból, vagyis a megállapodás azonnal 54 százalékkal megemelhetné a behozott amerikai termékek összértékét.

A kereskedelmi egyezmény megkötése különösen fontos az Egyesült Államoknak, miután a Kínába szánt termékek exportja a tavaly kitört vámháború miatt megakadt, ráadásul az ország 2017-ben kihátrált a Csendes-óceáni Partnerségi egyezményből is. A szabadkereskedelmi megállapodás résztvevői így Ausztrália, Brunei, Chile, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru, Szingapúr, Új-Zéland és Vietnám maradtak. A felsoroltak közül az USA leginkább Kanada és Ausztrália tagságát fájlalja, amelyek így lépéselőnybe kerültek a búzaexportban. Amerikából elsősorban kukorica, marhahús, disznóhús, szójabab és búza érkezik a szigetországba.

Japán a sertésexportban fontos célpont, a kis ország ugyanis a világ legnagyobb sertéshús-importőrének számít, ezért 2017-től nagy harc bontakozott ki érte az EU és az USA között. Egy évig úgy tűnt, ezt a harcot Európa nyerte meg. Az USA visszaszorulásával egyidejűleg sikerült hosszú távon is biztosítani az európai sertéshús számára a piacot: 11 évre előre rögzítettük, mennyi hús léphet be - egyre csökkenő tarifák mellett - a szigetország területére. Európa pillanatnyilag az afrikai sertéspestis nyomán keletkező űrt igyekszik betölteni Kínában, és ez még két-három évig így is marad. A szigetország kevésbé hiányzik most az európai közösségnek, de legkésőbb három év múlva megint felmerül a kérdés, hogyan képes a két nagy exportőr megosztozni a japán piacon.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?