Európa a világ legnagyobb kukoricaimportőre, és idén még többre lesz szüksége

agrarszektor.hu
Magyarországról nem látszik, de Európa erősen kukoricahiányos terület, amit a franciaországi 40 fokos meleg csak fokozott idén. Közvetlen szomszédunk, Ukrajna azonban a világ legnagyobb exportőrének számít, és ebben a szezonban újabb csúcsot akarnak dönteni a kivitt mennyiséggel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2019/20-as gazdasági évebn Ukrajna várhatóan 30 millió tonna kukorica exportjára lesz képes, ami az előző szezon 29,5 millió tonnája után egy újabb rekordot ígér. Az elmúlt évtizedben az ország kukoricatermelése megtriplázódott. A termés kiszállított hányada meghaladja a 80 százalékot, és ez várhatóan így marad a következő évben is. Az exportmennyiség csaknem felét Európa - a világ legnagyobb kukoricaimportőre - vásárolja meg.

Ukrajna földrajzi helyzete és talajadottsága kitűnő lehetőséget nyújt számára, hogy kukoricával lássa el Európát, a Közel-Keletet és Kínát. Jó döntés volt  a kormányzat részéről az is, hogy megtiltotta a génmódosított növények termesztését, hiszen ezek a piacok kifejezetten GM-mentes termékeket igényelnek. Miközben nőtt a tengeri kibocsátása, ezzel párhuzamosan esett a többi gabonaféle termelése, viszont folyamatosak a fejlesztések az exportkapacitások terén. Az Európai Unió az ukrán kiszállítások legfőbb célpontja.

Az öreg kontinens a 2017/18-as évben a világ legnagyobb kukoricaimportőrének számított, és ezt a címét 2019/20-ban is meg fogja tartani. Az USDA 21 millió tonnás behozatallal számol.

Az ukrán termés idén is bőségesnek és könnyen megfizethetőnek ígérkezik. Kukoricából a többi nagy exportőrnél (Brazília, Argentína, USA) is jelentősek a készletek. Az Egyesült Államokban ugyan nehezen indult  a szezon, mostanra sokat javultak a terméskilátások. Az itteni árakat az is lefelé szorítja, hogy rosszabbak az exportlehetőségeik (vámháború). A legnagyobb exportőrök versenyképességéről az alábbi ábra informál.

Kína fogyasztása 2019/20-ban várhatóan nőni fog. Igaz ugyan, hogy az afrikai sertéspestis miatt az állattenyésztésnek ebben az ágában csökkent a felhasználás, viszont a baromfiszektor és feldolgozóipar jóval nagyobb mennyiséget igényel, ami ellensúlyozza a sertéstakarmányozásban bekövetkezett csökkenést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?