Kína igénye továbbra is magas szinten tartja a tej árát

agrarszektor.hu
Hiába a magyar áfacsökkentés, ha nagy a kínai tejigény, és ez folyamatosan feszíti a világpiacot. A hazai fogyasztók semmit nem éreznek abból, hogy a tej forgalmi adója 13 százalékponttal csökkent idén januárban, de még abból sem, hogy Németországban már hónapok óta esik a vaj ára. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentését foglaltuk össze.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság adatai szerint Kína sűrítetttej-importja 39 százalékkal, a teljes tejporé 29 százalékkal, a sovány tejporé 28 százalékkal, a sajté 7 százalékkal nőtt 2019 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kazeinből ugyanannyit kért Kína, míg laktózból 17 százalékkal, tejsavóporból 29 százalékkal, vaj és vajolajból 28 százalékkal vásárolt kevesebbet. Az Európai Unió részesedése Kína importjából a sűrített tejnél 49 százalékos, a tejsavópornál 46 százalékos, a kazeinnél 35 százalékos, a sovány tejpornál 31 százalékos, a laktóznál 29 százalékos, a sajtnál 15 százalékos, a vaj és vajolajnál 11 százalékos, a teljes tejpornál 1 százalékos volt a megfigyelt periódusban.

Az USDA júliusi előrevetítése szerint Kína teljestejpor-termelése 11 százalékkal csökkenhet, míg az importja 6 százalékkal 550 ezer tonnára nőhet 2019-ben az előző évihez képest.

Az import növekedése elsősorban abból adódhat, hogy a belpiacon előállított teljes tejpor előállítási költsége tonnánként 1500 dollárral magasabb, mint az importból származó terméké. Az import bővüléséhez az Új-Zélanddal kötött szabadkereskedelmi megállapodás is hozzájárul, amelynek keretében Kína vámmentesen 162.500 tonna teljes tejport vásárolhat Új-Zélandtól.

2019 júliusában a németországi alapanyagértékek alapján a tej zsírértéke 37 százalékkal csökkent, míg a fehérje értéke 60 százalékkal nőtt, így az alapanyagérték 10 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Ennek megfelelően Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára a 18-33. hét között 15 százalékkal csökkent.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 97 forint/kilogramm volt 2019 júliusában, 6 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 107,6 forint/kilogramm volt 2019 júliusában, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4 százalékkal emelkedett. A magas kiviteli ár miatt a nyerstej kiszállítása 38 százalékkal nőtt 2019 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva a NAIK AKI adatai szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?