Felszólították a brit állatorvosok a képviselőket: nem akármit követelnek

Felszólították a brit állatorvosok a képviselőket: nem akármit követelnek

agrarszektor.hu
Minimális tejár bevezetését követelik az Egyesült Királyságban. Európa egyik legnagyobb állatorvosi csoportjának szakértői a tej árának drasztikus csökkenését követően nagyobb kormányzati támogatást követelnek a brit tejtermelőknek.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A VetPartners állatorvosai, akik az Egyesült Királyság számos tejtermelő állományát látják el, lobbiznak a parlamenti képviselőknél, hogy vizsgálják felül az ingadozó tejpiaci folyamatok miatt kialakult helyzetet - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A kormány adatai szerint májusban a tej termelői átlagára 37,6 penny/literre csökkent - ami közel 8%-os csökkenés az azt megelőző év azonos hónapjához képest -, ami sok gazdának az ágazat elhagyásához vezetett. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a tejtermelőknek rendkívüli mértékben megnövekedett önköltségekkel kell szembenézniük.

A haszonállatokkal foglalkozó állatorvosok minimális termelői ár bevezetését követelik, hogy a tejtermelők számára tisztességes üzletet biztosítsanak. Ian Cure, a VetPartners gazdaságokért felelős igazgatója is azok közé az állatorvosok közé tartozik, akik levélben fordultak a képviselőkhöz, és aggodalmuknak adtak hangot a tejtermelés jövőjével kapcsolatban.

A tejipar ingadozásai a mezőgazdasági termelők számára rendkívül nehézzé teszik a vidéki vállalkozásokba való beruházást és a jövőre vonatkozó tervezést. Elismert és dokumentált tény, hogy az utóbbi időben az önköltségek minden ágazatban növekedtek, a munkaerőköltségek, az üzemanyag és a berendezések árai, a bérleti díjak és a tarifák minden eddiginél magasabbak. Az iparág becslései szerint a régió mostani termelési költségei 40-45 penny/liter körül alakulnak. Egyértelmű tehát, hogy ez nem fenntartható, és valamit tenni kell a brit mezőgazdaság támogatása és az ország élelmezésbiztonságának biztosítása érdekében

- magyarázta Cure.

Nem lehet helyes, hogy az elsődleges termelők viseljék mindig a piaci ingadozások fő terhét. Ezek a létfontosságú vidéki vállalkozások jelenleg érzik a feszültséget, és úgy vélik, hogy nem kapnak megfelelő kormányzati támogatást. A termelési költségeknek megfelelő minimális tejár a legkevesebb, amivel tartozunk nekik, és ez az intézkedés létfontosságú e vállalkozások túlélésének és országunk folyamatos élelmezésbiztonságának biztosítása érdekében

- tette hozzá a szakember.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?