Felszólították a brit állatorvosok a képviselőket: nem akármit követelnek

Felszólították a brit állatorvosok a képviselőket: nem akármit követelnek

agrarszektor.hu
Minimális tejár bevezetését követelik az Egyesült Királyságban. Európa egyik legnagyobb állatorvosi csoportjának szakértői a tej árának drasztikus csökkenését követően nagyobb kormányzati támogatást követelnek a brit tejtermelőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A VetPartners állatorvosai, akik az Egyesült Királyság számos tejtermelő állományát látják el, lobbiznak a parlamenti képviselőknél, hogy vizsgálják felül az ingadozó tejpiaci folyamatok miatt kialakult helyzetet - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A kormány adatai szerint májusban a tej termelői átlagára 37,6 penny/literre csökkent - ami közel 8%-os csökkenés az azt megelőző év azonos hónapjához képest -, ami sok gazdának az ágazat elhagyásához vezetett. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a tejtermelőknek rendkívüli mértékben megnövekedett önköltségekkel kell szembenézniük.

A haszonállatokkal foglalkozó állatorvosok minimális termelői ár bevezetését követelik, hogy a tejtermelők számára tisztességes üzletet biztosítsanak. Ian Cure, a VetPartners gazdaságokért felelős igazgatója is azok közé az állatorvosok közé tartozik, akik levélben fordultak a képviselőkhöz, és aggodalmuknak adtak hangot a tejtermelés jövőjével kapcsolatban.

A tejipar ingadozásai a mezőgazdasági termelők számára rendkívül nehézzé teszik a vidéki vállalkozásokba való beruházást és a jövőre vonatkozó tervezést. Elismert és dokumentált tény, hogy az utóbbi időben az önköltségek minden ágazatban növekedtek, a munkaerőköltségek, az üzemanyag és a berendezések árai, a bérleti díjak és a tarifák minden eddiginél magasabbak. Az iparág becslései szerint a régió mostani termelési költségei 40-45 penny/liter körül alakulnak. Egyértelmű tehát, hogy ez nem fenntartható, és valamit tenni kell a brit mezőgazdaság támogatása és az ország élelmezésbiztonságának biztosítása érdekében

- magyarázta Cure.

Nem lehet helyes, hogy az elsődleges termelők viseljék mindig a piaci ingadozások fő terhét. Ezek a létfontosságú vidéki vállalkozások jelenleg érzik a feszültséget, és úgy vélik, hogy nem kapnak megfelelő kormányzati támogatást. A termelési költségeknek megfelelő minimális tejár a legkevesebb, amivel tartozunk nekik, és ez az intézkedés létfontosságú e vállalkozások túlélésének és országunk folyamatos élelmezésbiztonságának biztosítása érdekében

- tette hozzá a szakember.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?