Hatalmas krízisbe kerülhet a magyar húspiac az afrikai sertéspestis miatt

agrarszektor.hu
Veszélybe sodorhatja az európai, így a magyar húspiacot is az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. Az európai piacon egyre valószínűbb, hogy jelentős sertéshústöbblet jelenik meg, mivel Kína már ki is tiltotta piacról a német termékeket. Az átmenetileg beragadó, jelentős készletek miatt nagy áresés várható, amely tönkreteheti a gazdálkodókat.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Komoly aggodalmakat okozott az euró­pai, így a magyarországi húspiacon az afrikai sertéspestis megjelenése Németországban. Az emberre ártalmatlan vírust ugyan egyelőre csak a vaddisznókban mutatták ki, ám a nagy nemzetközi célpiacoknak - beleértve Kínát - a tapasztalatok szerint ez is elegendő arra, hogy részben vagy egészben korlátozzák a németországi importot, írta meg a Magyar Nemzet. Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az európai kivitel Kínába, mivel a távol-keleti országban a sertéspestis óriási pusztítást végzett, beleértve a vírus terjedésének megakadályozása érdekében leölt állományokat is.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
Újabb súlyos gondot okoz a hazai húságazatnak az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. A németek bejelentését követő félelmek beigazolódtak: Kína már megtiltotta a Németországból érkező importot, ezzel jelentős áru ragadhat be az európai piacra

- mondta Éder Tamás.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az első piaci információkkal kapcsolatban elmondta, már most jelentősen estek a német felvásárlási árak, amelyek hatással lehetnek a magyarországi nagy feldolgozók átvételi áraira is. Az uniós piacon így immár szinte biztos, hogy rövid távon jelentősen olcsón, önköltségi ár alatt, dömpingszerűen jelenhet meg a Németország elleni korlátozások miatt megmaradó sertéshús, amely nem csak Magyarországon okozhat gondot. A legnagyobb európai sertéshús-előállító ország ellen bevezetett korlátozásoknak azok az európai országok lehetnek a haszonélvezői, amelyek így többet képesek szállítani a Távol-Keletre.

Ezzel szemben Németország környező országai várhatóan felszívják a többlet jelentős részét, ezzel pedig Magyarországon is drasztikusan csökkenhetnek a felvásárlási árak, veszélybe sodorva a hazai ágazati szereplőket. Éder Tamás hozzátette, a Hússzövetség és az agrártárca ezért önmérsékletre szólítja a kiskereskedelmi láncokat, és azt kéri, továbbra is a hazai termékeket részesítsék előnyben az olcsón értékesített német felesleg helyett.

Az európai gazdálkodók érdekképviseletét ellátó legnagyobb szervezet, a COPA-COGECA közleményében nyugalomra intette az ágazati szereplőket. Felidézték, hogy a szigorú európai szabályozások, irányelvek és a német hatóságok gyors reakciójának köszönhetően várhatóan elkerülhető az afrikai sertéspestis további elterjedése. A COPA-COGECA arra is emlékeztette az ágazat szereplőit, hogy a lengyel határ közelében mutatták ki a német hatóságok a vírust, de az érintett Brandenburg tartományban kevés sertéstartó telep működik. Ezért a szervezet arra kéri a piaci szereplőket, arányosan reagáljanak a német bejelentésre, és vegyék figyelembe a sertéspestis terjedését gátló hatósági intézkedéseket.

A koronavírus megjelenése a magyar sertéságazatnak is problémákat okozott. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 19%-kal 12 és fél ezer tonnára csökkent 2020 január-májusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Magyarország a legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállította. A termelői árak pedig több mint 11%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy idehaza is megjelennek a dömpingáras húsok. A szakember arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a nagy kereskedelmi láncok jellemzően hosszú távú szerződéseket kötnek a beszállítóikkal, míg egy esetleges sertéshúsdömping átmeneti jelenség a piacon. A közép- és hosszú távú hatásokra viszont érdemes odafigyelni. A felvásárlási árak tartósan csökkenhetnek, ezzel együtt a fogyasztói árak is alacsonyabbak lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?