Ennyit aratunk idén a búzától a szójáig -  Van, amiből hasítani fogunk

Ennyit aratunk idén a búzától a szójáig - Van, amiből hasítani fogunk

agrarszektor.hu
Közzétette az Európai Gabona- és Takarmány-kereskedelmi Szövetség, a COCERAL idei első termésbecslését. A gabonafélékből általában kevesebb, az olajosokból több lehet a tavalyi mennyiségnél. A becslés országokra lebontva, részletesen vázolja miből, mekkora területen, milyen hozamok mellett mekkora összterméssel kalkulálnak.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A búzatermés idén 137,9 millió tonna lehet Európában, elmarad az előző évi 145,7 millió tonna mennyiséghez képest. A csökkenés elsősorban a kisebb francia, német és dán termésnek köszönhető - írja az Európai Gabona- és Takarmány-kereskedelmi Szövetség, a COCERAL. Ezekben az országokban egyrészt kifejetten jó volt a termés 2019-ben, másrészt az őszi vetési időszakban kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok.

Magyarország búzatermését 950 ezer hektárról 5,1 t/ha-os hozammal kalkulálva 4,8 millió tonnára becsülik 2020-ban.

Az EU 2020-as árpatermése szintén kevesebb lesz, 60,8 millió tonna az előző évi 62,2 millió tonna után. Ez megint csak azt jelenti, hogy a tavalyi kivételesen jó termés után egy átlagosan jó év következik. Az őszi árpából várható kisebb mennyiséget a tavaszi árpa termése sem fogja számottevően ellensúlyozni a szövetség szerint.

Magyarországon 285 ezer hektárról 4,8 t/ha-os átlagterméssel 1,4 millió tonna össztermés lehet árpából (tavaszi és őszi).

Az unió idei kukoricatermése várhatóan eléri a 65,0 millió tonnát, ami számottevő növekedés lenne a tavalyi 61 millió tonnához képest. A termelés leginkább Franciaországban, Németországban és Lengyelországban emelkedhet ebből a terményből. A növekedés oka, hogy azokat a hektárokat, ahol az őszi gabona vetése meghiúsult, a kukorica fogja elfoglalni. A becslés valamennyi ország várható gabonatermését tartalmazza táblázatos formában.

A magyarországi bő egymillió hektáros kukorica-termőterület 7,3 t/ha-os átlaghozam mellett 7,5 millió tonnás össztermés adna. Ez lényegesen rosszabb lenne a tavalyi 8,3 millió tonnás eredménynél.

A 2020-ban az EU repcetermése nem lesz sokkal több a tavalyinál. A várható mennyiség 17,1 millió tonna, csak kicsivel jobb eredmény a 2019. évi, csalódást keltő 16,7 millió tonnás szintnél. Franciaországban és Romániában tovább zsugorodhat a növény termőterülete, és Németországban is csak a 2019-es, nagyon alacsony szinthez képest látni javulást. A repcehozamok kissé jobbnak ígérkeznek a tavalyinál, különösen Németországban, Franciaországban és Romániában, de alacsonyabbak lehetnek az Egyesült Királyságban és Dániában.

A magyar repceterület 320 ezer hektár, amin 3,1 tonnás átlaghozamokkal 992 ezer tonna össztermés állhat elő idén.

A részletes táblázatok a napraforgó és a szója várható termésével foglalkoznak országokra bontva. Napraforgót 570 ezer hektáron termeszthetünk idén, ami jóval alatta maradna a 2019. évi 630 ezer hektárnak. Az össztermés 2,9 t/ha-os hozamok mellett 1,7 millió tonna lehet. A legnagyobb napraforgótermelő az EU-ban Románia, 1,3 millió hektárral, amin csaknem 3 millió tonna mag terem.

Szójából nem változik a magyar termőterület, marad a 65 ezer hektár, ám a hozamok nőni fognak a COCERAL szerint 2,7 t/ha-ra, így az összmennyiséget 176 ezer tonnára teszi, ami sokkal jobb eredmény a tavalyi 146 ezer tonnánál. Eközben Románia 195 ezer hektárra növeli a szója termőterületét, és 2,1 tonnás átlaghozam mellett 410 ezer össztermést produkálhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?