Idén 16 százalékkal több lesz a lengyel gabona

agrarszektor.hu
A pusztító tavalyi aszály után várható volt, hogy növekedni fog az idei lengyel termés. A helyi hivatalok adatai alapján búzából szűk 4,6 tonna/hektáros hozamok várhatók, de a magyar átlagokhoz képest a többi gabona sem brillírozik.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Lengyelország 7,7 millió hektáron vetett el idén különféle gabonákat, ami szinte megegyezik a tavalyi területnagysággal. Búzát 2,4 millió hektáron, tritikálét 1,3 millió hektáron, árpát 960 ezer hektáron, rozsot 890 ezer hektáron, kukoricát 660 ezer hektáron és zabot 480 ezer hektáron termesztenek a lengyel statisztikai hivatal adatai szerint.


A termés az aszály sújtotta 2018-as évtől csak jobb lehet, a lengyel várakozások szerint 31 millió tonnát tehet ki. Ez 16 százalékos növekedés lenne a tavalyi évhez képest. A növények állapota összességében jó, kivéve a tavaszi árpát, melynek vetését a március-áprilisi aszály hátrányosan befolyásolta.

A 31 milliós gabonatermés egyharmadát a búza teszi ki (11 millió tonna, 4,58 t/ha), a tritikálé 4,9 millió tonnát (3,76 t/ha) hozhat, az árpa össsztermése 3,5, a rozsé 2,5 millió tonnára tehető (3,64 t/ha és 2,8 t/ha). Kukoricából 4,5 (6,8 t/ha), zabból 1,3 millió tonna (2,7 t/ha) szemtermés kerülhet a raktárakba idén.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?