Húzóágazatunkban pörög az eladás, az árak viszont lajhártempóban kúsznak

Agrárszektor
A 2017. évi madárinfluenza-járvány után gyorsan meglódult a termelés, ami átmenetileg felesleget termelt a piacon. Úgy tűnik, az ázsiai sertéspestis hatása csak a következő félév számaiban fog megmutatkozni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A NAIK AKI adatai szerint az idei év első 7 hónapjában 10 százalékkal több baromfihúst importáltunk, mint tavaly, eközben a kivitelünk csak 6 százalékkal emelkedett. A szaldónk tehát romlott, és nem csak mennyiségi oldalról. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a vg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy értékben ennél is nagyobb veszteséget szenvedtünk el, az idei év eddig 9 százalékkal kevesebb bevételt hozott, a külkereskedelmi aktívumunk pedig 10 százalékkal romlott 2018-hoz képest.

A jelenség oka az, hogy a 2016-2017-es madárinfluenza-járvány nagy károkat okozott a baromfitermelésben, emiatt 2018-ban magas árak alakultak ki, ami növelte a termelési kedvet, ám visszavetette a fogyasztást. A bővülő kínálat és a visszaeső kereslet hatására 2018 őszétől elindultak lefelé az árak, az idén pedig már jókora készletek halmozódtak fel.

Érdekes jelenség, hogy a 2018 nyarán Ázsiában kibontakozó sertéspestisjárvány csak nagyon lassan érezteti a hatását a világpiacon. Mint ahogy azt korábban az agrárszketor.hu már megírta, a kínai kormányzat több mint fél éven át kitartott a raktározott húskészletekkel, emiatt a sertéspiacon is csak idén tavasszal lódultak meg az árak. A baromfi a sertés helyettesítő terméke, így várhatóan a következő félévi adatokban már meg fog jelenni a számokban a húsok iránti általános keresletnövekedés hatása. Az áremelkedés mértéke azonban jóval kisebb lesz, mint a sertéspiacon, hiszen egy rendkívül gyorsan felfuttatható termelőszektorról van szó. Kína egyetlen év alatt képes volt 18 százalékkal (!) bővíteni a baromfi-előállítást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai csirkehústermelők már most sincsenek rossz helyzetben. A csirkeápok ára idén csak 2-3 százalékot emelkedett, az átvett madarakért pedig tartósan 4-5 százalékkal fizetnek többet a felvásárlók, mint tavaly.

Az agrárszektor.hu úgy véli, pillanatnyilag nincs mitől félteni a baromfitermelőket. Igaz azonban az is, hogy- amint a vg.hu is írja - Brazíliából nagy mennyiségben érkezik a mellfilé, és Ukrajna is nagy tételben teríti ezt az Európában kedvelt terméket. Az Ukrajnából érkező importot az unió a vámmentesen behozható árukategóriák pontosításával fékezte, a Dél-Amerikával kötendő Mercosur-megállapodás azonban továbbra is Damoklész kardjaként lebeg az európai baromfiszektor felett.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?