Őrült tempóban bővül Kína baromfiipara, de ez sem elég

agrarszektor.hu
A sertéspestis árnyékában a baromfitermelés felfuttatása az egyetlen reális lehetőség a lakosság hússal való ellátására. Kína iparkodik is: csak idén 18 százalékkal több csirkehúst állítottak elő a tavalyinál, ami döbbenetes mértékű bővülés. Jövőre ezt újabb 14,5 százalékkal toldják meg. A jelek szerint mégsem bírnak majd lépést tartani a fogyasztással.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mivel az afrikai sertéspestis miatt kevés és drága a sertéshús, a kínai fogyasztók a csirkehús felé fordultak. Ez nagy lökést adott a baromfiszektor termelésének idén:18 százalékkal nőtt a termelés egyetlen év alatt!Jövőre 15,8 millió tonnára bővülhet a kibocsátás, ami egy újabb 14,5 százalékos emelkedést jelent, de még így sem éri utol a közben 15,96 millió tonnára ugró fogyasztást - jósolja az USDA, hiszen az igények bővülése is 15 százalékos lesz.

Mint azt az alábbi ábra is érzékelteti, a fogyasztás szép lassan elhúz a termelés mellett, ami az ország külkereskedelmére is nagy hatással van.

2020-ban már 600.000 tonna csirkehús behozatálára lesz szükségük, ami 20 százalékos emelkedést jelent az idei vásárlásokhoz képest. A legfőbb beszállító várhatóan Brazília marad, ugyanakkor ismét megjelenhet a képben Franciaország is, Kína ugyanis eltörölte az innen érkező csirkére és csirkéből készült termékekre érvényes vámokat. Az elemzők hozzáfűzik: Franciaországból vélhetően a szülőpárok, azaz a genetikai alapanyag behozatala lesz jelentős. Az Egyesült Államok viszont 2014 óta nem exportálhat Kínába, az ázsiai ország azóta hivatkozik arra, hogy Amerikában madárinfluenza volt.

 

A kínai csirkehúsexport sem jelentéktelen, 440 ezer tonnát tehet ki 2020-ban az USDA szerint. Az egyre magasabb belföldi árak miatt azonban az export fokozatosan elveszíti a vonzerejét, így lassan, de biztosan csökken. Japánba és Hongkongba azonban még így is megéri kiszállítani. Ez a két ország a teljes exportmennyiség 78 százalékát szívhatja fel. A kevésbé jól fizető piacokon viszont minimális lesz a kínai jelenlét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?