Aggasztó mértékben drágulnak az élelmiszerek: itt vannak a legfrissebb számok

Aggasztó mértékben drágulnak az élelmiszerek: itt vannak a legfrissebb számok

agrarszektor.hu
Gyorsan magukra találtak a nemzetközi piaci élelmiszerárak, mivel két hónap csökkenés után újra drágulást regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői a cukor, búza és növényi olajok árának növekedése miatt. A FAO élelmiszerár-index 3,1%-kal nőtt júliushoz képest és így 32,9%-kal haladja meg a 2020. augusztusi értéket. A mutató a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megugrott a cukor ára a világpiacokon, a 9,6%-os emelkedést részben a Brazil fagykár indukálta. Valamelyest ellensúlyozta ezt a jó várható termés Indiában és az Európai Unióban, illetve a nyersolajár-csökkenés és a Brazil reál gyengülése. A FAO növényi olaj árindexe 6,7%-kal nőtt augusztusban, ahogy történelmi magasságokba emelkedett a pálmaolaj ára a lehetőségekhez képest alacsony termelés és a készletek csökkenése miatt Malajziában. A repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése szintén nőtt - olvasható a FAO közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Július óta 4,3%-ot erősödtek a gabonaárak is. A búza 8,8%-kal ugrott meg a nagyobb exportőr országok csökkent kibocsátása miatt. Ezzel szemben a kukorica ára 0,9%-kal zsugorodott köszönhetően a pozitív termelési kilátásoknak Argentínában, az EU-ban és Ukrajnában. A rizs nemzetközi ára továbbra is lejtmenetben van. Mérsékelten erősödött a húsárindex is, miután Kína erős keresletet generált a szarvasmarha- és birkahús piacán, Kelet-Ázsia és a Közel-Kelet országai pedig a baromfihús piacát fűtötték. A sertéshús ára a kínai és európai kereslet apadásával párhuzamosan csökkent. A tejtermékek árindexe gyenge csökkenéssel zárta az augusztust, miután mérséklődött a tejpor nemzetközi ára a visszafogott importkereslet és az erős csendes-óceáni exportkészlet közepett, ellensúlyozva még a dráguló vaj és sajt árait is.

Kisebb, de így is bőséges gabonatartalékok 2021-ben

A júliusi becslést csökkentve 2 788 millió tonnára várják a szakértők a 2021-es globális gabonatermelést, ami így is 0,7%-kal a tavalyi mennyiség fölött lesz - olvasható a FAO Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében. A búzatermelés 0,7%-kal csökken, de így is eléri a 769,5 millió tonnát idén, főként az elhúzódó észak-amerikai szárazság, illetve a kedvezőtlen kazahsztáni és orosz időjárás miatt. A visszafogott Brazil termelés ellenére a szemestermények kibocsátása várhatóan 1,3%-kal nő elérve az 1 499 millió tonnát. A globális rizstermés 0,9%-os éves növekedéssel elérheti a rekord 519 millió tonnát. A FAO a gabonafelhasználás 1,4%-os bővülését várja a 2021-2022-es szezonban, főként az élelmiszerek és az állati takarmány iránti megnövekedett kereslet miatt. Mindemellett csökkenés várható a globális gabonakereskedelemben (-1,3%) főként a búza és szemestermények esetén, a rizskereskedelem ellenben bővülni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?