Pokolian megdrágult a kávé: lassan valódi luxus lesz meginni egy csésze feketét

Pokolian megdrágult a kávé: lassan valódi luxus lesz meginni egy csésze feketét

agrarszektor.hu
A fa, a búza és a szója ára tavasszal ugyancsak az égig emelkedett, de azután visszatért a földre. A kávé ára viszont épp ellenkezőleg - írja a CNN gazdasági rovata. 2024 dollárba kerül egy tonna robusta kávé a piacon. Négy éve nem volt ilyen magas az ár, de mi áll a drágulás mögött? Az időjárás a fő bűnös: Brazíliában rém rossz volt a termés. A másik gond a Covid-világjárvány, emiatt lezárták a kikötőket Vietnamban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

3 százalékkal drágult az Arabica kávé augusztusban decemberi szállítással. Júliusban 18 százalékos volt az áremelkedés. Az Arabica kávé ára várhatóan 13 százalékkal emelkedik az év végéig, és ezt jórészt a vásárlóknak kell majd megfizetniük - írja a hvg. Ha csakugyan 13 százalékos lesz az áremelkedés, akkor hétéves rekord dőlhet meg - mondják a szakértők. De hogyan reagálnak erre a nagyobb cégek? Előre vásárolnak kávét, és azután fedezetként alkalmazva próbálják meg alacsonyan tartani az árat. Ha sikerül. Az emelkedő árak ugyanis még kiegészülnek a szállítás és a csomagolás növekvő költségeivel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A pénzügyi év elején azt terveztük, hogy a költséginfláció 5% körül lesz, most viszont azzal számolunk, hogy közelebb lesz a tízhez  

- nyilatkozta a CNN tudósítójának a Tucker Marshall, a cég pénzügyi vezetője.

Szinte minden Vietnamon és Brazílián múlik, de az elmúlt 90 év legrosszabb aszálya óriási csapást mért a termésre a latin-amerikai országban. Ezt pedig olyan fagy követte, ami a következő két szezonra is rendkívüli mértékben leronthatja a várható kávé mennyiséget. Ebből sajnos nemcsak áremelkedés, hanem bizony hiány is következik. A szakértők úgy vélik, hogy a 2021-2022-es szezonban 150 ezer zsák hiányozhat a Robusta piacon, ahol megnőttek a vásárlói igények, mert közben az Arabica kávé exportja is csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jellemző, hogy az év elején még 200 ezer zsák többletet jósoltak a szakértők a Robusta-piacon, ahol most azonban hiánnyal kell szembenézni. Vietnam megmenthetné a Robusta világpiacot, hiszen ott a tavalyi 28,6 millió zsák helyett idén már 30,5 millió zsák kávé várható. Csakhogy koronavírus-járvány továbbra is tombol az országban, és emiatt a világ egyelőre hiába vár a kávészállítmányokra, mert a kikötőket lezárták. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31