Megszólalt a kávékirály: nincs mese, további drágulás jön

Megszólalt a kávékirály: nincs mese, további drágulás jön

agrarszektor.hu
A klímaváltozás, a szállítási zavarok és az új uniós előírások következtében a kávéfeldolgozók költségei emelkednek, így a kávé ára, a jelenlei rekordmagas szintről még magasabbra emelkedhet - figyelmeztetett Giuseppe Lavazza, az olasz kávéfeldolgozó óriás, a Lavazza Group elnöke a Financial Times beszámolója szerint. Kedden, a lodoni robusta kávéfajta - amely globális referenciaértéknek számít - tonnánként elérte a 4844 dolláros csúcsértéket - olvasható a Portfolio cikkében. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A kávé ára nem fog csökkenni, nagyon magas marad. A kávé ellátási lánc drámai nyomás alatt van.

- mondta egy brit rendezvényen Giuseppe Lavazza. A lavazzához hasonlóan más kávéfeldolgozók is rászorultak az árak emelésére, illetve a haszonkulcs csökkentésére mert a nyersanyagköltségek megugrottak - mondta Lavazza, aki a negyedik generációban vezeti a torinói székhelyű kávécsoportot. Hozzátette, hogy a kávéipar hozzászokott, hogy meg kell küzdenie a magasabb minőségű arabica-babok ingadozó áraival, azonban az olcsóbb robusta legutóbbi kiugrása még több problémát okoz az ágazatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A klímaváltozás hatással volt a világ legfontosabb robusta-országaiban, főként Vietnamban és Indonéziában a termelésre, ami eléggé lecsökkentette az ilyen fajtákból rendelkezésre álló mennyiséget

- mondta. Gond, hogy az időjárási előrejelzések szerint a következő vietnámi szüret sem tudja majd pótolni a fogyatkozó robusta készleteket. Ahogy a készletek fogytak és az árak emelkedtek, a fedezeti alapok és más spekulánsok is beszálltak a piacra, ami szerinte tovább hajtotta a határidős árakat. Elmondása alapján, az emelkedő határidős árak azt jelentették, hogy a vállalatnak 2022 óta 800 millió dollárnyi pluszköltsége keletkezett - ami az ebitda 2,5-szeresének felel meg. A magasabb szállítási költségek szintén hozzájárultak ehhez - tette hozzá. A tavalyi év óta a szállító hajóknak el kell kerülniük a Vörös-tengert a húszi lázadók miatt, ez hosszabb útvonalat eredményez, nehézséget okozva azoknak a kávétársaságoknak, akik Ázsiából és a kelet-afrikai országokból szerzik be az alapanyagot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az olasz kávégyártó nettó bevétele 2023-ban 68 millió euró volt, szemben a 2022-es 95 millió euróval, míg az ebitda ugyanebben az időszakban 309 millió euróról 263 millió euróra csökkent - mondta. Hozzátette, hogy az új uniós szabályozás, amely megtiltja az erdők kiirtásával szerzett területeken termesztett kávé importjának értékesítését az EU-ban, még magasabbra fogja nyomni az árakat. Ezen szabályok 2025 elején lépnek hatályba, az EU-ban működő élelmiszeripari vállalatoknak pedig kötelező lesz pontosan bemérni azokat a földterületeket, amelyeken áruikat termesztik.

A kávéágazatban a gazdáknak csak 20 százaléka áll készen arra, hogy megfeleljen a szabályozásnak

- mondta Lavazza.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?