Újabb rossz hír a kávérajongóknak: gyenge termést várnak

Újabb rossz hír a kávérajongóknak: gyenge termést várnak

agrarszektor.hu
Jelentős visszaesést prognosztizálnak az előttünk álló szezonban a Kenya kávétermelésében. A csökkenésnek összetett okai vannak: a termelők területeket adnak fel, az inputanyagok piacán ellátási zavarok vannak és mérséklődik a terméshozam is - figyelmeztet az amerikai agrártárca (USDA) hírlevelében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A FAS Nairobi előrejelzése szerint Kenya 2024/25-ös gazdasági évben 750 ezer zsák kávét termel, ami 6,3 százalékos csökkenést jelent az előző gazdasági évhez képest – egy sztenderd zsák 60 kilogrammnyi kávét jelent.

Előbbi oka nagyrészt a kávéültetvények ingatlanokká történő átalakításának lassulása, valamint a kávétermesztéshez szükséges input anyagok tartós hiányának tulajdonítható.

Piaci zavarok is adódtak

A terméshozam előre jelzett csökkenése a magánszektor által a közelmúltban végrehajtott kávéforgalmazási reformok miatt megszakadt input- és bővítési támogatásnak tulajdonítható. A 2024/25-ös költségvetési évben a kávékivitel várhatóan szintén négy százalékkal, 720 000 zsákra csökken.

A kávé piacán évek óta adódnak gondok. Tovább szűkül a robusta kávéfajta globális kínálata, miután aszály és hőhullám veszélyezteti a termést a világ legnagyobb exportőrénél Vietnámban. Az arabica fajta termőterületeit, például Brazíliát szintén kedvezőtlenül érintette az elmúlt években a szélsőséges időjárás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?