2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Meglepő hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A kávéfogyasztók többsége a kellemesebb ízvilágú arabicát preferálja a robustával szemben, ám az is igaz, hogy ez a kávéfajta sokkal érzékenyebb a klímaváltozás hatásaira. Jó hír lehet azonban, hogy a tudósoknak sikerült elkészítenie az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, ami óriási segítséget jelenthet a fajta ellenállóképességének javításában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, csakhogy kevésbé ellenálló a klímaváltozással szemben, mint a másik nagy kávéfajta, a robusta. Az olaszország Udine-i Egyetem kutatói azonban fontos áttörést értek el: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, mellyel új bepillantást lehet nyerni a fajta genetikai titkaiba - írta meg az Infostart a HVG értesülései alapján. Ennek több pozitív hozadéka is lehet: egyrészt olyan kávénövényeket lehet nemesíteni, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, másrészt, gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet mindez, tehát duplán jól járnak a kávékedvelők.

A Nature Communications természettudományos folyóiratban publikált tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiával tárta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítését - sosem látott részletességgel. Ennek a tudásnak a birtokában a kutatók jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízét biztosítják. Így a kávétermelők új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, és olyanokat, amelyek jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket.

Az arabica kávé egyébként főként hegyvidéken terem, és a világ kávéfogyasztásának körülbelül 60%-át ez a fajta teszi ki. Viszont a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermelők, a cserje ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a változó csapadékeloszlásra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31