Váratlan hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Emelkedésnek indult az arabica kávéfajta ára, mely a világ kávétermelésének 70 százalékát adja, és fő termőterülete Brazília. Az árnövekedés hátterében az áll, hogy az aszály miatt szűkült a kínálat az országban ebből a kávéfajtából, emellett a szállítási nehézségek miatt a jövőben további áremelkedésre kell számítani.

Az aszályos időjárás miatt szűkült a kínálat Brazíliában az arabica kávéfajtából, ami áremelkedést okoz. Az aszállyal összefüggő terméskiesés akár évekre is visszavetheti a hozamokat ezeken a területeken, így ennek lesznek nagyobb hatásai, dacára annak, hogy Brazília a világ kávétermelésében már nem egyeduralkodó. 

Mindez feltehetőleg ez nálunk is érezhető lesz, hiszen hazánkba is rengeteg brazil kávé érkezik

- mondta az InfoRádiónak Nezvál Máté, a 42 Coffee tulajdonosa, kávépörkölő-mester, kávészakértő. Hozzátette, Brazília részaránya a világ kávétermelésében az arabica fajtából még mindig "kiugróan magas", és a kávéfogyasztási szokások, illetve a felvevőpiacok az elmúlt évek folyamán változtak.

Az eddig tradicionálisan teafogyasztó nemzetek is kezdenek belépni a kávéfogyasztók sorába,
ezért most már a robusta is sokkal nagyobb részarányban jelenik meg. Ez változtat a teljes globális kávépiacon, mert a brazil kávétermelés részesedése ebben nem olyan kiugró, mint korábban volt. A legkiemelkedőbb robusta kávétermelő területek közé Vietnam, illetve Délkelet-Ázsia sorolható.

Nemcsak a Brazíliában is pusztító aszály van hatással a kávé árára, komoly gondot jelentenek ugyanis a globális szállítási és az ellátási láncok fennakadásai, mert a kávét konténerekben szállítják Európába, és az ehhez rendelkezésre álló konténerek és hajók száma korlátozottá vált az utóbbi időben - mondta Nezvál Máté.

A tőzsdén a világ kávétermelésének a tízszerese fordul meg, és sokszor előfordul, hogy a kikötőben állnak a szállítmányok, és várják, hogy adják-vegyék őket. Így az, hogy idén kevesebb lesz a termés, sokszor inkább csak ürügy az áremelésre, mert amit a tőzsdei ármozgásokon látunk, az nem biztos, hogy tükröződik a valós mennyiségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01