Átalakulás jöhet a kávéfronton: ezt jó, ha mindenki tudja

Átalakulás jöhet a kávéfronton: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A robusta kávé minőségi forradalma zajlik Brazíliában. A dél-amerikai országban a klímaváltozás miatt veszélybe került arabica termesztés helyett egyre több termelő fordul a korábban alacsonyabb minőségűnek tartott fajta felé - írta meg a Reuters.

Miközben a klímaváltozás veszélyezteti a hagyományosan prémium italokhoz használt arabica babokat, a brazil robusta termelők új betakarítási és szárítási technikákba fektetnek, hogy a legigényesebb fogyasztók számára is vonzó, kiváló minőségű robustát állítsanak elő. Brazília a világ második legnagyobb robusta termelője Vietnam után, és egyben a legnagyobb arabica termesztő is. Egy 2022-es tanulmány szerint azonban az ország arabica termesztésre legalkalmasabb területeinek több mint háromnegyede alkalmatlanná válhat 2050-re a magasabb hőmérséklet és aszály miatt.

A különlegességek közé is bekerülhet a robusta

A Specialty Coffee Association (SCA), amely a globális specialty kávé szabványokat határozza meg, idén felülvizsgálta értékelési rendszerét, hogy az mind az arabica, mind a robusta babokra alkalmazható legyen. Mostantól bárki, aki kiváló minőségű kávé értékelésére képzett, pontosan le tudja írni és jutalmazni tudja az arra érdemes főzeteket, függetlenül a kávébab fajtájától. Kim Ionescu, az SCA stratégiai fejlesztési vezetője szerint látták az előjeleket, utalva itt a prémium robusta iránti növekvő fogyasztói keresletre például Délkelet-Ázsiában. A szakértő szerint lehet, nem a fajta alapján kellene meghatározniuk, mi számít különlegesnek vagy nem különlegesnek. 2026-ban az SCA elkezdi felülvizsgálni a kávéértékelők által használt ízleírók szótárát, hogy belekerüljenek a kiváló robustára jellemző tulajdonságok, mint például a fűszeres aromák.

Ez a jelenlegi termelés mintegy tizedét teszi ki, és megköveteli az arabica termelők körében már elterjedt legjobb betakarítás utáni gyakorlatok szélesebb körű alkalmazását - mondta el Jose Roberto Goncalves, Brazília legnagyobb robusta szövetkezetének, a Cooabrielnek a mezőgazdasági vezetője. Az elmúlt években a Cooabriel részt vett különleges kávé szakvásárokon világszerte. Míg egyes termelők korábban tűzzel, közvetett módon szárították a robusta babokat, ahol a füst és a magas hőmérséklet negatívan befolyásolhatta az ízt, a Cooabriel most a modern szárítók és gondos válogatási gyakorlatok előnyeire tanítja a gazdákat.

Egyre többen vágnak bele a robusta termelésébe

Az Incaper állami kutatóügynökség és az IFES szövetségi egyetem szakértői szerint megugrott azon robusta termelők száma, akik babjaik bizonyos mennyiségét magasabb árú különleges minőségűként szeretnék minősíttetni. Douglas Gonzaga de Sousa, az Espirito Santo Különleges Kávék Központjának koordinátora szerint

ha a múltban a robusta kávét alacsonyabb minőségűnek tartották, ez a felfogás most változik.

A csúcsminőségű robusta növekvő elismerése Brazíliában, valamint az arabicához képest történelmileg magasabb hozamok egyre több arabica termelőt csábítanak át a robusta termesztésére - hozva magukkal szakértelmüket is. Michel Tesch, Espirito Santo vidékfejlesztési államtitkár-helyettese szerint ez az átállás nagyrészt egyirányú, mivel nincsenek olyanok, akik elhagynák a robustát, hogy arabicát termeljenek.

A brazil robusta növekvő minősége erősebb keresletet és magasabb árakat eredményezett - mondta Marcio Ferreira, a nemzeti kávéexportőr csoport, a Cecafe vezetője. Idén a különleges brazil robusta átlagára zsákonként meghaladta a 295 dollárt októberig, ami több mint kétszerese a 2021-es átlagárnak. A szakember szerint 

a minőség javítása lehetővé teszi a robusta százalékos arányának növelését a világ kávékeverékeiben. A pörkölők nyíltabban jegyzik meg a robusta tulajdonságait eszpresszó keverékeikben, miközben csökkentik az arabica részarányát

Jordan Hooper, a Sucafina zöldkávé-kereskedelmének vezetője szerint a különleges robusta nem próbál közvetlenül versenyezni az arabicával. Szerint a különleges robustához való eredeti megközelítés az volt, hogy megpróbáljon versenyezni a különleges arabicával. Most inkább azt mondják: a robusta önmagában is érdekes lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?