Tőkés réce

A tőkés réce félig áttelelő, félig vonuló vízimadár, a házi kacsa őse. Magyarországon vadászható víziszárnyas.

A tőkés réce vagy vadkacsa (Anas platyrhynchos) a madarak osztályának lúdalakúak rendjébe és a récefélék családjába tartozó faj. A házi kacsa őse, egyben a leggyakoribb récefaj a Kárpát-medencében. A tojó barna rejtőszínű, a gácsér színezete jellegzetes: nyaka és feje fémesen csillogó zöld színű. Magyarországon nem védett, augusztustól januárig vadászható.

A tőkés réce életmódja

A magyarországi tőkés réce állomány egy része áttelel, másik része vonuló. A faj vadászható vízivadnak számít, vadászati idénye augusztus 15–től január 31-ig tart.

A tőkés réce elterjedése

A tőkés réce egész Európában, Ázsia és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt, a Kárpát-medencében a leggyakoribb récefaj. Kóborló egyedei Afrikába, Közép- és Dél-Amerikába is eljuthatnak. Az ember is segítette elterjedési területe megnövelését, mivel betelepítette az Egyesült Államok keleti részébe, a Bermuda-szigetekre, Ausztrália, Új-Zéland és Új-Kaledónia területére is. A madárfajt betelepítették továbbá a Francia déli területek több szigetére, így a Kerguelen-szigetekre, továbbá a Falkland-szigetekre és a Macquarie-szigetre is.

A tőkés réce táplálkozása

A tőkés réce tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt.

A tőkés réce fajtái

A tőkés récének korábban több alfaját is számon tartották, ám ezek egy részét a kutatók mostanra már önálló fajként kezeli. A fajnak mostanra alábbi két alfaja maradt: a közönséges tőkés réce (ez az alfaj él a faj) csaknem teljes elterjedési területén, illetve a grönlandi tőkés réce, amely kizárólag Grönland déli részén fordul elő. Külön alfajnak szokták tekinteni a tőkés réce háziasított leszármazottját, a házi kacsát is, amely minden probléma nélkül keresztezhető a tőkés récével. A városi tavakban élő tőkés récék között sokszor feltűnnek háziasított récékkel keresztezett egyedek is.

A tőkés réce szaporodása

A tőkés réce az ivarérettséget egyéves korban éri el. A madárfaj a fészkelőhelyet illetően nem válogatós, a földre rakják le a növényi részekből és pehelytollakból készített fészket. A tojó sokszor már március elején elkezdi rakni 9-14, zöldes színű tojásból álló fészekalját, melyen 22-28 napig kotlik.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.