Súlyos gondok vannak a kávéval: döbbenetes hírek érkeztek

Súlyos gondok vannak a kávéval: döbbenetes hírek érkeztek

agrarszektor.hu
15 éves csúcsra emelkedett a robuszta kávé világpiaci ára, miután Vietnámnak és Indonéziának olyan szélsőséges időjárási körülményekkel kell szembenézniük, amelyek hatással lehetnek a kávétermelésre. A kialakuló El Niño-jelenség várhatóan csak tovább súlyosbítja a helyzetet, ami a termesztési időszak vége felé, az év későbbi szakaszában további negatív hatással lehet a kávétermelésre.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A kialakuló El Niño időjárási mintázat csökkenti a vezető beszállító, Vietnam kávétermelését, mivel a következő hónapokban melegebb és szárazabb körülményeket fog okozni. Eközben Indonéziában, a harmadik legnagyobb termelőnél már most is tapasztalhatók terméskárok a túlzott esőzések miatt, miközben az amerikai mezőgazdasági minisztérium 18%-os termeléscsökkenést jósol az áprilisban kezdődő szezonra. Arról már nem is beszélve, hogy Brazília, egy másik jelentős kávétermelő, szintén aszály okozta terméskieséssel küzd - írta meg a Portfolio a Bloomberg jelentése alapján.

A főbb robuszta kávétermelő országokban a kedvezőtlen időjárási viszonyok az árak meredek emelkedéséhez vezettek, így a robuszta kávé világpiaci ára 15 éve nem látott magasságba emelkedett. Az elmúlt másfél évben a megélhetési költségek emelkedése arra késztette a fogyasztókat, hogy a magasabb minőségű arabica kávék helyett egyre inkább az alacsonyabb árú robuszta kávé felé forduljanak.

Judith Ganes, egy New York-i nyersanyagipari cég vezetője kifejtette, hogy az alacsonyabb árú kávé iránti piaci kereslet olyan jelentős, hogy még a megnövekedett robusztaexport sem tudja kielégíteni a növekvő igényeket. Ennek következtében a robusztababból a nyár folyamán várhatóan fokozódik a hiány, ami további áremelkedéshez vezet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?