2023. május 31. szerda Angéla, Petronella

Súlyos gondok vannak a kávéval: döbbenetes hírek érkeztek

agrarszektor.hu
15 éves csúcsra emelkedett a robuszta kávé világpiaci ára, miután Vietnámnak és Indonéziának olyan szélsőséges időjárási körülményekkel kell szembenézniük, amelyek hatással lehetnek a kávétermelésre. A kialakuló El Niño-jelenség várhatóan csak tovább súlyosbítja a helyzetet, ami a termesztési időszak vége felé, az év későbbi szakaszában további negatív hatással lehet a kávétermelésre.

A kialakuló El Niño időjárási mintázat csökkenti a vezető beszállító, Vietnam kávétermelését, mivel a következő hónapokban melegebb és szárazabb körülményeket fog okozni. Eközben Indonéziában, a harmadik legnagyobb termelőnél már most is tapasztalhatók terméskárok a túlzott esőzések miatt, miközben az amerikai mezőgazdasági minisztérium 18%-os termeléscsökkenést jósol az áprilisban kezdődő szezonra. Arról már nem is beszélve, hogy Brazília, egy másik jelentős kávétermelő, szintén aszály okozta terméskieséssel küzd - írta meg a Portfolio a Bloomberg jelentése alapján.

A főbb robuszta kávétermelő országokban a kedvezőtlen időjárási viszonyok az árak meredek emelkedéséhez vezettek, így a robuszta kávé világpiaci ára 15 éve nem látott magasságba emelkedett. Az elmúlt másfél évben a megélhetési költségek emelkedése arra késztette a fogyasztókat, hogy a magasabb minőségű arabica kávék helyett egyre inkább az alacsonyabb árú robuszta kávé felé forduljanak.

Judith Ganes, egy New York-i nyersanyagipari cég vezetője kifejtette, hogy az alacsonyabb árú kávé iránti piaci kereslet olyan jelentős, hogy még a megnövekedett robusztaexport sem tudja kielégíteni a növekvő igényeket. Ennek következtében a robusztababból a nyár folyamán várhatóan fokozódik a hiány, ami további áremelkedéshez vezet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?