Döbbenetes dolog derült ki a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes dolog derült ki a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Napjainkban a Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization, röviden IOC) előrejelzése szerint a globális kávéfogyasztás évente 1-2%-kal emelkedik az évtized végéig, miközben a kávétermesztéssel kapcsolatban egyre súlyosabb aggályok merülnek fel. A kereslet növekedése és a kínálat körüli kockázatok áremelkedéshez vezethetnek a következő években. Továbbá a kereslet növekedése miatt várhatóan egyre többen termesztenek az olcsóbb robuszta fajtából, mint a drágább, de jobb minőségű arabicából, hogy ki tudják elégíteni a fogyasztói igényeket.

Legyen Ön is EARLY BIRD - Agrárium 2025 konferencia

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!

A kávét Napóleon “intellektuális italnak”, míg La Roque “a parfümök királyának” nevezte. A koffeines ital Afrikából indult hódító útjára, mivel a kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik. Innen terjedt el Jemenbe, Perzsiába, Arábiába és Egyiptomba. A XVI-XVII. században a Balkán és Észak-Afrika felé terjeszkedő török birodalom vitte magával a kávézás szokását. Az első párizsi kávéházat 1672-ben nyitották meg, míg az első londoni pár évvel megelőzte azt. Az európai piacokra többnyire Alexandria és Szmirna kikötőiből érkezett a kávé - írja közleményében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A kávétermesztést fenyegető elsődleges veszély a globális felmelegedés, az egyre emelkedő hőmérséklet, ill. az egyre gyakoribb és súlyosbodó szárazság. Ugyanis a kávétermelés egyszerre kívánja meg a 15-24 °C fok körüli hőmérsékletet és a kiegyensúlyozott, magas csapadékmennyiséget. Továbbá betegségek és kártevők (pl. kávérozsdagomba, kávészú) is fenyegetik a kávéterületeket. Az éghajlatváltozás hatására az előrejelzések szerint 2050-re a termőterületek fele alkalmatlan lesz kávétermesztésre. Egy tanulmány szerint a vad kávéfajok 60%-át fenyegeti kihalás a természetes élőhelyén, leginkább az erdőket sújtó globális veszélyek miatt. Mindez nemcsak a kávékínálatra és az árakra hat majd negatívan, hanem arra a 125 millió emberre is, akik világszerte a kávétermesztésből élnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?