Komoly gondok vannak a kávéval: lesújtó hírek érkeztek

Komoly gondok vannak a kávéval: lesújtó hírek érkeztek

agrarszektor.hu
A vietnámi kávétermesztők súlyosan megsínylették az idei időjárást, az elmúlt évtized legsúlyosabb szárazságát, ami drágulást jelenthet a világ kávépiacá. Ráadásul a gazdálkodók sok esetben csak különböző intézkedésekkel tudják rendben, egészségesen tartani a termést.Vietnámban, a világ második legnagyobb kávétermelő országában a betakarítási előrejelzések pedig továbbra is borúsak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Nguyen Ngoc Quynh igazgatóhelyettes szerint a vietnámi árutőzsde a termelés 10-16%-os visszaesésére számít a Közép-Felföld kávézónát márciusi és májusi időszak között sújtó rendkívüli hőség miatt. Az elmúlt hetekben visszatérő eső azonban javította a kilátásokat, növelve a gazdálkodók bizalmát. Továbbra sem világos, hogy a jelenleg javuló tendenciát mutató időjárás hozzájárul-e a termés növeléséhez és ezáltal robusta kávébab árának csökkenéséhez, amely nem mellesleg leggyakrabban előforduló fajta az eszpresszókban és instant kávékban egyaránt, és ennek Vietnám a világ legnagyobb termelője - írja a Reuters.

Arra számítok, hogy az ország termelése 10-15 százalékkal csökkenést mutat majd, a gazdaságomban viszont ennek ellenére fogjuk tudni növelni a termelést

- mondta Nguyen Huu Long, aki egy 50 hektáros ültetvényen termeszt kávét Gia Laiban, Vietnám egyik legnagyobb kávétermelő tartományában. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy megvédje növényeit a kánikula idején, a növények körüli talajt levelekkel takarva nedvesen tartotta. A helyi gyakorlattal ellentétben, miszerint néhány év után ki kell vágni a növényt a talajminőség javítása érdekében, a gazda növényei már évtizedek óta jelen van a területen. Így mélyebb gyökerekkel rendelkeznek és jobban tudnak vizet felvenni. Az ültetvényén dolgozó gazdák a növények körüli talajt is megmunkálják, hogy javítsák az esővíz és a műtrágyák felszívódását - mondta Doan Van Thang. Tran Thi Huong, egy bérlő farmer, aki egy másik ültetvényen dolgozik, 20 km-re Pleikutól, Gia Lai fővárosától és elmondása alapján sokkal több vizet használt öntözésre, mint az elmúlt években, de helyi hatóságok által épített csatornákból származó bőséges tartalékoknak köszönhetően növényeit megfelelően öntözni tudta a kánikula idején is.

A kávécseresznye kisebb, mint az előző években, de arra számítanak, hogy a teljes termésmennyiség nem változik. Az is segített, hogy időben beavatkoztak biopeszticidekkel, a szélsőséges időjárás miatt a szokásosnál nagyobb számban előforduló rovarok ellen. Ez összhangban van az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) előrejelzésével, amely szerint Vietnám következő betakarítása nagyjából egyenletes lesz a jelenlegi szezonhoz képest - ami jóval kevésbé pesszimista, mint a vietnámi előrejelzések.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bárhogy is alakul a betakarítás, már szinte biztos, hogy a kávé ára világszerte emelkedni fog. Több elemző szerint a nagykereskedelmi árak sok esetben már az év elején rekordmagasra emelkedtek. A rekordnagy kereskedelmi árak eddig korlátozottan befolyásolták a fogyasztói árakat, az Eurostat legfrissebb adatai szerint áprilisban a 27 országból álló Európai Unióban mindössze 1,6 százalékkal, a robuszta-kedvelő Olaszországban pedig 2,5%-kal nőtt a kávéinfláció. A magas nagykereskedelmi árak a továbbiakban is megmaradhatnak, mivel a robuszta típusú kávé iránti kereslet világszerte folyamatosan növekszik, de a gazdálkodók jelentős része lecserélte kávéültetvényeit a durian trópusi gyümölcsre, amely Kínában hatalmas keresletnek örvend.

A gazdáknak lehetőségük van az áru felhalmozására és megtartására, így nem fognak sietni az eladással

- mondta Le Thanh Son, a Simexco, Vietnam egyik legnagyobb kávéexportőre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?