Durva drágulás jöhet a boltokban: luxussá válhat sok magyar kedvenc itala?

Durva drágulás jöhet a boltokban: luxussá válhat sok magyar kedvenc itala?

agrarszektor.hu
Jelentősen megemelkedhet a kávé, a tea és a kakaó ára is a jövőben. A klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek miatt ugyanis hamarosan luxustermékekké válhatnak ezek az élelmiszerek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ugyan az infláció miatt továbbra is egyre drágulnak az élelmiszerek és az italok, a közeljövőben az ellátási láncok törékenysége sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet a pénztárcánkra. Emiatt azonban sokak kedvenc reggeli italai, a kávé, a tea vagy a kakaó akár luxussá is válhatnak az emberek egy része számára - írta meg a Világgazdaság a Financial Times értesülései alapján. Mint írták, bár manapság könnyű megfeledkezni róla, de az olyan egyszerű, hétköznapi alapélelmiszerek, mint például a kávé, a tea vagy a kakaó milyen bonyolult útvonalon jut el a fogyasztókig. Népszerűségük nem újdonság - az Ázsiából és Afrikából származó forró italokat évszázadok óta fogyasztják Európában, megszerzésük érdekében pedig háborúkat vívtak, gyarmatbirodalmakat építettek fel. Az ellátási láncok azonban egyre törékenyebbek, és félő, hogy a globális kereskedelem összeomlásával a naponta fogyasztott italaink hamarosan luxustermékekké fognak válni.

A tea, a kávé és a kakaó is konténerszállító hajókon érkezik Európába, amelyek útvonalai az izraeli-Hamász háború kirobbanása, valamint a palesztinokat támogató jemeni húszik támadásai következtében felborultak. A Szuezi-csatorna bejáratában, a Vörös-tengeren mindennaposak a támadások, Szomáliában pedig újra megjelentek a kalózok, így a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakra térni, például megkerülve Afrikát. Az Atlanti-óceán másik oldalán a Panama-csatorna járhatósága is veszélybe került: itt az aszály nehezíti meg a közlekedést, tovább bonyolítva a globális ellátási láncok működését.

Luxus lesz a hétköznapi élelmiszerekből

A mezőgazdasági termények mindig is veszélyeztetett áruk voltak, hiszen a szeszélyes időjárás, a betegségek vagy a túlságosan hosszú szállítási útvonalak könnyen tönkretehetik a gazdák többhavi munkáját. Az éghajlatváltozás ezt tovább fokozza, a kávé, a tea és a kakaó termelése pedig elsősorban szegény országokban zajlik, ahol a földtulajdonosok nem kapnak megfelelő támogatást a kormányoktól a védekezéshez. A külső beavatkozás pedig gyakran előre nem látott következményekkel járhat: az erdőirtás visszaszorítását célzó új uniós törvény például az európai raktárakban tárolt kávé és kakaó megsemmisüléséhez vezethet, mivel azok nem felelnek meg az EU etikai és környezetvédelmi szabályainak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?