Jöhet az újabb sokkoló drágulás: lassan luxus lesz ez az élelmiszer is

Jöhet az újabb sokkoló drágulás: lassan luxus lesz ez az élelmiszer is

agrarszektor.hu
Fel kell készülni arra, hogy 2024-ben valószínűleg még drágább lesz a csokoládé, a gyártók ugyanis kezdenek kifogyni az olcsón vásárolt készletekből. 2023 elején a kíméletlen esőzések miatt számos ültetvényen elrohadtak a kakaóhüvelyek, így visszaesett a termelés Nyugat-Afrikában, emiatt pedig egyre nehezebben lehet hozzájutni jó minőségű kakaóhoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2024-ben a csokoládé áremelkedése még jobban sújthatja a fogyasztókat, a 2023 év eleji esőzések miatt ugyanis egyre nehezebb jó minőségű kakaóhoz jutni - írja a Bloombergre hivatkozva az Index. A sok csapadék elősegítette a növényeket érintő betegségeket, a helyzetet pedig tovább rontják az időjárási viszontagságok: az éves szeles időszak most kezdődött, ami szintén veszélyezteti a kakaótermesztés hozamát. A nyugat-afrikai időjárás miatt mindenhol drágább lett a csokoládé.

A kakaó kínálati koncentrációja kevés mozgásteret hagy a helyettesítő termelőknek. A termelés mintegy 60 százaléka mindössze két országban, Elefántcsontparton és Ghánában történik. Más országok, mint Brazília és Ecuador, bővíteni kívánják a termesztésüket, bár több évbe is beletelhet, mire az új fák termést hoznak. Rövid távon az alacsonyabb kereslet segítheti az árak csökkenését. Ám az Európai Unió vásárlói is készülnek az új erdőirtási szabályozásokra, amelyek az egész ellátási láncban növelik a költségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?