Kemény rekordot dönthetnek idén a franciák: rég volt már ilyen

Kemény rekordot dönthetnek idén a franciák: rég volt már ilyen

agrarszektor.hu
Franciaországban a tavalyinál 5%-kal bőségesebb őszibarack- és nektarintermés prognosztizálható. Idén ugyanis tavaszi fagyok és jelentős aszály nélkül fejlődnek a francia gyümölcsösök, ami rekord közeli termést eredményezhet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Franciaországban a 2023-as szezonban az őszibarack- és nektarintermés végre megközelítette a tényleges potenciált. Bár a Roussillonban 2022 márciusa óta tomboló aszály miatt félő volt, hogy a gyümölcsösök öntözése lehetetlen lesz, de a májusi és júniusi esőzések miatt végül nem kellett leállítani az öntözést. Idén az április végi és a májusi csapadék miatt valószínű, hogy nem lesz aszály Roussillonban, és a többi fő termesztőkörzetből sem jelentettek kedvezőtlen időjárási jelenségeket.

A francia nektarin- és őszibaracktermő terület az elmúlt 4-5 évben stabilizálódott, köszönhetően az új telepítéseknek, a közel 8%-os megújulási aránynak. Az idei termés lehetővé teszi a francia piac jó feltételek mellett történő ellátását. A 2021-es fagy után tavaly és az idén is minden francia termesztőkörzet kielégítően termel. A sharka vírust sikerül kontroll alatt tartani, és az új fajták minősége is jónak tűnik. A fák fenológiai állapota a normális menetrendnek felel meg, így a betakarítás a déli régiókban várhatóan június 10. körül kezdődik meg.

Tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt lassan indult a szezon, és egészen július 20-ig kellett várni, hogy a kereslet megélénküljön, és bár a kiváló minőség növelte a vásárlói hűséget a belföldi áruval szemben, a szezon második felére ismét csökkent a kereslet. Európában ugyanakkor intenzív igény mutatkozott az őszibarack és a nektarin iránt, de főleg Spanyolország és Olaszország osztozott a nagy német és brit piacokon. Az orosz piac lezárását követő termeléscsökkenés végre egyensúlyi szintre jutott, ezért a francia termelők a szokottnál kicsit korábban, de eredményesen zárták a tavalyi évet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?