Váratlan hírek érkeztek az európai barackról: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek érkeztek az európai barackról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
5 százalékkal bővül az idei európai őszibarack- és nektarintermés volumene. A Perpignanban megrendezett medFEL konferencián ismét növekedést várnak a négy nagy európai termelő országban, egyedül Spanyolországban várható kisebb visszaesés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Három szűkösebb év - 2020, 2021 és 2022 - után, amikor az összesített volumen alig haladta meg a 3 millió tonnát, 2023-ban a négy nagy európai őszibarack- és nektarin termelő ország (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) már 3,3 millió tonnás termést takaríthatott be. A mostani prognózis szerint a 2024-es termőévben további mérséklet, 5% körüli bővülésre van kilátás - írja a FruitVeB.

A tavalyi szezonban Észak-Olaszországban jelentős terméskiesés volt tapasztalható az Emilia Romagnában bekövetkezett fagy és az ugyanebben a régióban pusztító májusi árvizek miatt. Spanyolországban sem volt zavartalan az előző idény: 2023 tavaszán a Pireneusok mindkét oldalán tapasztalt szárazság miatt Katalóniában, Aragóniában és Franciaország Roussillon régiójában is komoly terméskieséstől tartottak, de a májusi és júniusi esőzések végül lehetővé tették a gyümölcsösök öntözését és a termés nagy részét sikerült megmenteni. Mivel a szűkös éveket követően 2023 bőségesebb kínálattal jelentkezett, valamelyest csökkentek az értékesítési árak különösen a lapos barack (ennek legnagyobb termelője Spanyolország), de általánosságban az őszibarack és a nektarin esetében is.

A 2024-es szezonban Katalóniában és Roussillonban még mindig aszályos körülmények uralkodnak, ezt leszámítva azonban elmondható, hogy Európa legfontosabb őszibarack- és nektarintermesztő körzetei megúszták a terméskiesést okozó időjárási eseményeket: viszonylag kevés helyen pusztított fagy, és jégesőről is csak lokálisan számoltak be. Ezért a nagy termelő országokat tömörítő Européch' 2024. évi termés-előrejelzésében egyelőre összesen 2,7 millió tonna őszibarack, nektarin és lapos őszibarack szerepel, ami 5%-kal több, mint 2023-ban, és 10%-kal múlja felül az előző ötéves időszak átlagát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?