Megsínylette ez a gyümölcs az időjárást: sok termelő igen rosszul járhatott

Megsínylette ez a gyümölcs az időjárást: sok termelő igen rosszul járhatott

agrarszektor.hu
A Destatis jelentése szerint a 2023-as 43,8 ezer tonnás szilvatermés 6,5%-kal maradt el az előző évitől Németországban. A szilva igen hajlamos az alternanciára, ezért a hozamok évről-évre nagy változatosságot mutatnak. A német feldolgozóiparba csak 4,3 ezer tonna (9,9%) szilva került, míg az “értékesítésre nem került” kategóriába 1,6 ezer tonna, azaz a termés 3,6%-a került.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint a 2023-as évben 43,8 ezer tonna szilvát takarítottak be Németországban, ami 6,5%-kal marad el a 2022-es 46,8 ezer tonnás terméstől, valamint 3,7%-kal alacsonyabb, mint az előző 10 év átlaga - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az előző évekhez hasonlóan a szilvatermés szempontjából a legfontosabb szövetségi államok Baden-Württemberg (18,3 ezer tonna, +0,8% az előző évhez képest) és Rajna-vidék-Pfalz (9 ezer tonna, -18,4% az előző évhez képest) voltak, ennek a két tartománynak a termésmennyisége tette ki az országos volumen 62,3%-át.

A szilva igen hajlamos az alternanciára, ezért a hozamok évről-évre nagy változatosságot mutatnak. A 2023-as évben egyes német régiókban a kedvezőtlen időjárási viszonyok, máshol a kártevők (pl. ecetmuslica), illetve az esőzések okozta gyümölcsrepedés miatt következett be terméskiesés. A betakarított szilvatermésből 37,9 ezer tonna (86,5%) került frisspiaci értékesítésre, ami nagyobb arány, mint az alma esetében. A feldolgozóiparba csak 4,3 ezer tonna (9,9%) került, míg az “értékesítésre nem került” kategóriába 1,6 ezer tonna, azaz a termés 3,6%-a került.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?