Megsínylette ez a gyümölcs az időjárást: sok termelő igen rosszul járhatott

Megsínylette ez a gyümölcs az időjárást: sok termelő igen rosszul járhatott

agrarszektor.hu
A Destatis jelentése szerint a 2023-as 43,8 ezer tonnás szilvatermés 6,5%-kal maradt el az előző évitől Németországban. A szilva igen hajlamos az alternanciára, ezért a hozamok évről-évre nagy változatosságot mutatnak. A német feldolgozóiparba csak 4,3 ezer tonna (9,9%) szilva került, míg az “értékesítésre nem került” kategóriába 1,6 ezer tonna, azaz a termés 3,6%-a került.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint a 2023-as évben 43,8 ezer tonna szilvát takarítottak be Németországban, ami 6,5%-kal marad el a 2022-es 46,8 ezer tonnás terméstől, valamint 3,7%-kal alacsonyabb, mint az előző 10 év átlaga - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az előző évekhez hasonlóan a szilvatermés szempontjából a legfontosabb szövetségi államok Baden-Württemberg (18,3 ezer tonna, +0,8% az előző évhez képest) és Rajna-vidék-Pfalz (9 ezer tonna, -18,4% az előző évhez képest) voltak, ennek a két tartománynak a termésmennyisége tette ki az országos volumen 62,3%-át.

A szilva igen hajlamos az alternanciára, ezért a hozamok évről-évre nagy változatosságot mutatnak. A 2023-as évben egyes német régiókban a kedvezőtlen időjárási viszonyok, máshol a kártevők (pl. ecetmuslica), illetve az esőzések okozta gyümölcsrepedés miatt következett be terméskiesés. A betakarított szilvatermésből 37,9 ezer tonna (86,5%) került frisspiaci értékesítésre, ami nagyobb arány, mint az alma esetében. A feldolgozóiparba csak 4,3 ezer tonna (9,9%) került, míg az “értékesítésre nem került” kategóriába 1,6 ezer tonna, azaz a termés 3,6%-a került.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?