Döbbenetes, ami az őszibarackkal történik Görögországban

Döbbenetes, ami az őszibarackkal történik Görögországban

agrarszektor.hu
Mintegy 8 százalékkal nőtt az idei őszibarack- és nektarintermés Görögországban. És amíg a nektarin egyre hangsúlyosabbá válik az országban, az őszibarack folyamatosan veszít a termőterületéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A medFEL konferencián publikált európai prognózis adatai szerint a 2024-es görög őszibarack- és nektarintermés közel 370 ezer tonna lesz, ami 8%-kal több, mint 2023-ban, és 23%-kal magasabb az előző ötéves időszak átlagánál. Görögország Európa legjelentősebb ipari barack (pavia) termelője, az idei termést 345 ezer tonna körül valószínűsítik, ami gyakorlatilag megegyezik a 2023-as évben betakarított menyiséggel, de 9%-kal elmarad az előző öt év átlagától - írta meg a FruitVeB. A prognózis arra is rámutat, hogy az idei évben a görög barackültetvényeket eddig elkerülték a súlyosabb időjárási problémák, és a virágzás, valamint a terméskötődés is jó volt. A tél enyhe volt, olyannyira, hogy a legtöbb őszibarack- és nektarinfajta esetében éppen a téli hideg hiánya okoz gondot.

Görögországban az ágazat egy átrendeződő folyamat közepén van: a tendencia egyre inkább a magasabb hozamok és a jobb minőség felé mutat, viszont a termőterület csökken. A Spanyolországban is tapasztalható folyamat oka, hogy az utóbbi években az őszibarack gyenge gazdasági eredményeket mutatott, ezért a gazdák részéről a cseresznye, a kivi és kisebb mértékben a kajszibarack felé történt elmozdulás. Ezzel szemben a nektarin termőterülete jelentősen nőtt az elmúlt években, viszont a tavalyi évtől kezdve már az új telepítések ütemének csökkenése várható.

Ez a tendencia visszatükröződik az idei terméskilátásokban is, mivel a 370 ezer tonnás frisspiaci árutömeg jóval nagyobb arányát teszi már ki a nektarin, mint a korábbi években. Ami az őszibarack- és nektarinszüret kezdetét illeti, a betakarítás csaknem 10 nappal korábban kezdődik, mint tavaly. Ez a nagyon enyhe télnek és a nagyon meleg tavasznak köszönhető (különösen áprilisban mértek igen magas hőmérsékleteket a helléneknél). 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?