Békés időszak várhat ezekre a termelőkre: most sokan örülhetnek

Békés időszak várhat ezekre a termelőkre: most sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
A “normál” szintre áll vissza az olasz termésszint az előző katasztrofális, tavaszi fagyoktól és árvizektől sújtott évet követően. Mindez azt jelenti, hogy Olaszországban 11%-kal több őszibarack és nektarin teremhet az idén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legtöbb nagy európai termesztőkörzethez hasonlóan idén eddig Olaszországban sem történt jelentősebb időjárási katasztrófa, így az idei termés nagyjából megfelel majd a termelési potenciálnak. Ezért a medFEL konferencián kiadott prognózis adatai szerint  valamivel több mint 900 ezer tonna őszibarack és nektarin teremhet az országban, ami 11%-kal magasabb a 2023-as betakarított mennyiségnél, és megfelel az előző ötéves időszak átlagának - írja a FruitVeB.

A tavalyi, 2023-as termés volumene 818 ezer tonna körül alakult, ami 14%-kal maradt el a 2022-ben betakarított mennyiségtől. Ebből körülbelül 396 ezer tonna őszibarack és 421 ezer tonna nektarin került friss fogyasztásra, míg az ipari barack volumene 60 ezer tonna körül alakult. A 2023-as évben tavaszi fagyok sújtották az ültetvények, különösen az északi országrészben, majd májusban Emilia-Romagnában árvíz tombolt. De a nyári hónapokban sem volt hiány szélsőséges időjárási eseményekből: az ültetvényeket további árvizek, súlyos jégverések, tornádók sújtották, ezek pedig jelentős terméskiesést okoztak, vagy az áru minőségét rontották számottevően. Észak-Olaszországban így 35%-os termésveszteséget könyvelhettek el a 2022-es, jó szinthez képest. Ezzel szemben a déli régiókban a termelés normálisnak mondható, a 2022. évi jó szinthez képest csak nagyon csekély mértékű (-3%) visszaesés volt tapasztalható.

A 2024-es szezonban ezért a termelés szintje várhatóan helyreáll, különösen Olaszország középső és északi régióiban, ahol a 2023-ban igen jelentős terméskiesést tapasztaltak, míg a déli régiókban a volumen korlátozott mértékben, de felül is múlhatja a tavalyi mennyiséget. Összességében a 2024. évi árukínálat alacsonyabb lehet, mint 2022-ben, az utolsó „normális” évben. A mediterrán országokhoz hasonlóan a fenológia a tavalyi évhez képest itt is némileg előrehaladt: a korai fajták betakarítása Dél-Olaszország különböző régióiban már megkezdődött

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?