Súlyos gondok vannak a kávéval: durva, ami sokak kedvencével történik

Súlyos gondok vannak a kávéval: durva, ami sokak kedvencével történik

agrarszektor.hu
Nem örülhetnek most a kávéfogyasztók, hiszen a világ legnagyobb robusta kávéfajta exportőre az idén mintegy 20 százalékkal kevesebbet szállít, köszönhetően annak, hogy a termőterületeket súlyos aszály sújtja. Brazíliában azonban három éve egyfolytában emelkedik a termelés, egyre nagyobb piacot hódítanak el Vietnámtól.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Tovább szűkül a presszókávéhoz, de sokkal inkább az instant italokhoz is használt robusta kávéfajta globális kínálata, miután aszály és hőhullám veszélyezteti a termést a világ legnagyobb exportőrénél Vietnámban. A kávétermelő régiókban forróság és szárazság uralkodik. Bár még mindig a száraz évszakban vagyunk, és a jelenlegi időjárás nem szokatlan, figyelemre méltó, hogy a csapadékmennyiség a 10 éves átlag alsó, a hőmérséklet viszont a felső határán van - írja a Világgazdaság a Bloomberg alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dél-kelet-ázsiai ország a világ legnagyobb robustatermelője, a szélsőséges időjárás miatt viszont egyre több termelő inkább a durián, az avokádó és a maracuja termesztésére áll át, ami a vietnámi kávétermelést megviseli. Az ország kávészövetsége szerint a szeptemberig tartó üzleti évben az export várhatóan 20 százalékkal csökken az egy évvel korábban szállított 1,67 millió tonnához képest. Nguyen Nam Hai, a szövetség elnöke elmondta, hogy véget ért a betakarítás, a termelés pedig akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet az egy évvel korábbi 1,84 millió tonnánál - ez egyébként a duplája a tavaly a novemberben előre jelzett 10 százalékos visszaesésnek. A háttérben az éghajlatváltozás és a beruházások hiánya áll, így egyre több termelő tér át más növények termesztésére. 

A termelés visszaesése hozzájárult ahhoz, hogy a londoni robusta határidős jegyzései az elmúlt évben több mint 50 százalékkal emelkedtek; jelenleg 2008 óta a legmagasabb szinten állnak. A vietnámi árak az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszeresére, rekordszintre emelkedtek. Mentőövet dobhat azonban a kávépiacnak Brazília, ahol a Reuters összesítése szerint immár harmadik éve emelkedik majd idén a termelés. Ritka jelenség ez, a kávébabtermésről 144 éve gyűjtött adatok szerint mindössze hetedszer fordulna elő a világ legnagyobb termelőjénél. Pozitív hír az is, hogy a brazilok, akik hagyományosan a csúcsminőségű kávék alapanyagául szolgáló arabica fajtát termesztik, az utóbbi években egyre jobban ráálltak a robustára

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?