Sokkoló hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Sokkoló hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az európai kávézók és magyarországi kávézóknek és éttermeknek azt kellett tapasztalniuk az utóbbi időszakban, hogy a kávé folyamatosan és lendületesen drágul, mi több, a jelenség pedig már a fogyasztókat is elérte. A szakértők szerint ez a trend a közeljövőben sem fog változni, sőt, attól lehet tartani, hogy a helyzet akár sokkal rosszabbra is fordulhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt napokban fontonként (0,45 kilogramm) 2,35 és 2,40 dollár között ingadozott a kávébab világpiaci ára. Ez azt jelenti, hogy átmenetinek bizonyult a vietnámi esőzések, valamint az ugyancsak csapadékosabbra forduló brazíliai időjárás miatti árcsökkenés. A kávébab jegyzése ugyanakkor azóta még nem érte el a múlt heti 2,4295 dolláros árat, amely egyébként hathavi csúcsot jelentett - olvasható a Világgazdaság oldalán. Az arabica kávébab azonnali és határidős eladási árai a New York-i Interkontinentális Tőzsdén, az ICE-n alakulnak ki. Az ottani ár, az úgynevezett C ár határozza meg az arabica kávé globális átlagárát.

A kereskedők szerint a fentebb említett esőzéseknek elviekben valóban árcsökkentő hatásuk lehet, mivel csillapítják az aggodalmakat, hogy a korai virágzás után nem lesz elegendő nedvesség a kávé rügyeinek és bogyóinak fejlődéséhez. Ráadásul a tőzsdei készletek növekedése ugyancsak ármérséklő hatású. Az ICE által hitelesített arabicakészlet augusztus 29-én 663 874 zsákot tett ki, azaz szépen visszapattant az augusztus 15-i 571 580 zsákos, 23 éves mélypontról. A kávéval a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019 májusában egyébként fontonként 0,85 dolláron kereskedtek, ami 2004 óta a legalacsonyabb szint volt, az év végére viszont az ár 1,25 dollárra emelkedett.

Mivel azonban a világ fő termelőjének számító Brazíliában 2021 júliusában súlyos fagyok voltak, gyakorlatilag két éjszaka alatt 2,5 dollárig ugrottak fel az árak. Idén júliusban a jegyzés már elérte a 2,6 dollárt is, ám augusztus elején végül 2,16 dollárra esett vissza. Az elemzők szerint most az ellenállásként azonosított 2,4 dolláros árküszöböt kell figyelni, ha ezt a szintet tartósan áttöri a jegyzés, borítékolható a további dinamikus emelkedés.

Markáns eltérések a mennyiségi előrejelzésekben

Az árak alakulása a termés mennyiségétől is függ, ám az idei brazíliai termésre vonatkozó előrejelzések jelentősen eltérnek egymástól. A Safras & Mercado tanácsadó cég 61,1 millió zsákot vár. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) viszont 64,3 millió zsákra becsüli a termést. Ezzel szemben a brazil kormány sokkal szkeptikusabb, csupán 53,4 millió zsákot vár. Ez viszonylag kevésnek számít. A Safras & Mercado legutóbbi felmérései szerint a brazil kávészüret mintegy háromnegyedét július 26-ig betakarították. Egy évvel ezelőtt ilyenkor már 77%-nál tartottak, az ötéves átlag pedig augusztus végén 80% volt. A brazil kávétermesztők ugyanakkor arról számoltak be, hogy a termés mennyisége alacsonyabb a vártnál, ami megerősíti az idei kávétermésre vonatkozó meglehetősen pesszimista előrejelzéseket.

Európában is megugrottak a fogyasztói árak

Az elmúlt hónapokban a kávé ára Európa-szerte és idehaza is emelkedett. Bár sok helyütt a kávézók eleddig meglehetősen visszafogottan mertek csak árat emelni, szakértők szerint ebben hamarosan változás állhat be. A kávézók többségének ugyanis az utóbbi időben meglehetősen csökkent az árrése. A szakértők szerint Magyarországon is érezni lehet majd a további világpiaci áremelkedés hatásait, mivel hazánk rengeteg brazil kávét importál. Ez még akkor is így van, ha Brazília már nem olyan egyeduralkodó a piacon, mint amilyen korábban volt. Azonban az kétségtelen, hogy dél-amerikai ország továbbra is meghatározó trendteremtő maradt, amely képes meghatározni, milyen irányba tartsanak az árak. Ráadásul a kedvezőtlen éghajlati jelenségeken túl a megnövekedett kereslet, valamint a geopolitikai feszültségek és a világjárvánnyal kapcsolatos logisztikai problémák is alaposan hozzájárultak az elmúlt két évben a magasabb nagykereskedelmi árakhoz.

Az erős dollárnak is köze van a magasabb árakhoz

Mindeközben a világ legnagyobb robustaszállítójaként ismert Vietnám készleteit is kisöpörték, s a délkelet-ázsiai ország termelése várhatóan 2022-23-ban is csökkenni fog. A kereskedők szerint ugyan a hétvégi esőzések valamelyest Vietnámban is javíthatják a terméskilátásokat, de valószínűleg nem tudják teljesen elhárítani a nyári extrém száraz időjárás által okozott károkat.

Mivel az ICE-n a kávé tőzsdei árát dollárban határozzák meg, a gyenge euró és forint is negatív hatással van az európai és az itthoni fogyasztásra, ráadásul a vállalkozások munkaerőhiányról is panaszkodnak. Ezek a tényezők pedig arra kényszerítik az üzemeltetőket, hogy költségeik egy részét áthárítsák a vásárlókra, illetve hogy kezdjenek el megbarátkozni az alacsonyabb árréssel bizonyos termékek esetében.

A határidős szerződések fogják vissza az áremelkedést

A fogyasztók szerencséjére az áremelkedést előidéző tényezők nem egyformán hatnak a termesztőkre, attól függően, hogy milyen szerződéssel rendelkeznek, és milyen fajtát termesztenek. A legtöbb termesztőországban a kisbirtokosok többsége számára a bevételek inkább a határidős szerződések áraival korrelálnak, hiszen sok gazdálkodó a világjárvány kitörése előtt határidős szerződéseket kötött a multinacionális cégekkel, ezért most nem tudnak profitálni a magasabb árakból.

Nőttek azonban a munkaerőhiány miatt is a gazdák költségei, különösen Latin-Amerikában. A világ harmadik legnagyobb kávétermelőjének számító Kolumbia egyes részein a munkabérek csaknem megduplázódtak. Egy kávészakértő szerint a kolumbiai kisgazdaságok tulajdonosai inkább elszegődnek kávészedőnek, ahelyett, hogy a saját földjeiket művelnék. A magasabb üzemanyagárak ugyanakkor elsősorban a nagy gazdaságokat sújtják, mivel ezek jellemzően erősen gépesítettek.

A gyengébb termés sokszor csak ürügy az áremelésre

A gazdák termelési költségei a műtrágyamizéria miatt is emelkednek. A nitrogénműtrágya előállításához tudniillik földgázt használnak, és Oroszország a vezető műtrágyaexportőr. Egy londoni kereskedő szerint a legnagyobb félelem, hogy Oroszország leállítja az exportot, egyelőre nem vált valóra. A kereskedelmi adatok minimális fennakadást mutatnak az Oroszországból Brazíliába irányuló exportban.

Az említetteken túl további gondot okoznak a globális szállítási és ellátási láncok fennakadásai, mert a kávét konténerekben szállítják Európába, és a rendelkezésre álló konténerek és hajók száma korlátozott az utóbbi időben - mondta korábban Nezvál Máté, a 42 Coffee tulajdonosa, kávépörkölő mester, hozzáfűzve, hogy a tőzsdén a világ kávétermelésének a tízszerese fordul meg, és sokszor előfordul, hogy a kikötőben állnak a szállítmányok, és várják, hogy adják-vegyék őket. Így az, hogy idén kevesebb lesz a termés, sokszor inkább csak ürügy az áremelésre, mert amit a tőzsdei ármozgásokon látunk, az nem biztos, hogy tükröződik a valós mennyiségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02