Lesz elég kávé idén Magyarországon, de az biztos, hogy jól megkérik az árát

agrarszektor.hu
Gőzerővel folyik a betakarítás a brazíliai kávéültetvényeken, a jelentések szerint a gazdák már a termény mintegy kétharmadát leszedték. És bár a termés a tavalyinál sokkal jobb képet mutat, ettől még nem lesz egyhamar olcsóbb a kávé.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Remek ütemben folyik a szüretelés a kávéültetvényeken Brazíliában: a Safras & Mercado tanácsadó cég szerdán összesített adatai szerint a termény 66%-át már betakarították a gazdák, s az időjárás továbbra is kegyes maradt hozzájuk. Noha a szüret elején a kedvezőtlen időjárás miatt volt némi kiesés, azt mostanra már bepótolták. Ugyanakkor még a távol vannak az erre az időszakra vonatkozó 73%-os történelmi átlagtól - írta meg a Világgazdaság a Reuters értesülései alapján. A betakarítással innentől sok gond már nem lehet, az viszont még nyitott kérdés, hogy a világ legnagyobb termesztőjének számító Brazília hány millió zsák kávéval (1 zsák = 60 kg) zárja a szezont és milyen minőségűek lesznek a szemek.

Gil Barabach, a Safras kávépiaci elemzője szerint a minőséggel nem lesz gond, a közelmúlt száraz időjárása ugyanis hozzájárult a szemek érésének felgyorsulásához. A mennyiség viszont már fogasabb kérdés: a becslések szokatlanul széles sávban szórnak. Egy dologban viszont mindenki egyetért: az idei termés meghaladja az egy évvel ezelőtti 47,7 millió zsákot, ami annak volt köszönhető, hogy tavaly fagyok tizedelték meg a termést Brazíliában. A Safras előrejelzése 61,1 millió zsákról szól, míg a hivatalos kormányzati becslés csupán 53,4 millió zsákot említ.

A piaci elemzők általában magasabb termelést várnak, a HedgePoint 60 millió zsák körüli termést lát, a Rabobank pedig 64,5 millió zsákot prognosztizál. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma pedig 64,3 millió zsákos termést valószínűsít. Jonas Ferraresso, a brazíliai kávéfarmok főagronómusa ugyanakkor nem annyira optimista, a hozzá befutó információk szerint a szüret kétharmadának befejeztével a gazdák alacsonyabb termésátlagokról számolnak be.

A szakember szerint ennek alapján félő, hogy a teljes termelés a kormány becslése alatt marad. Az új termésből egyelőre keveset visznek a piacra a gazdák, mert nem akarják a pluszkínálattal letörni a végre számukra kedvezően alakuló - vagyis magasabb - árakat. A kávé tőzsdei jegyzése a Nasdaq-on egy év alatt 26%-kal, 2,18 dollár/fontra emelkedett. Az átlag feletti brazil termés miatt azonban elképzelhető, hogy maga alapanyag olcsóbb lesz, ugyanakkor a feldolgozás és szállítás, a munkaerő egyre magasabb költsége miatt ebből aligha lesz érezhető bármi is boltokban. Sőt, a jelek szerint továbbra is inkább a drágulás felé a hajlik a mérleg nyelve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?