Veszélyben a kávénk: meglepő ország küldheti a felmentősereget

Veszélyben a kávénk: meglepő ország küldheti a felmentősereget

agrarszektor.hu
Vietnamban, a világ második legnagyobb kávétermelőjében a termelők sürgős feladatot látnak el: A széles körben termesztett, de kevéssé értékelt robusta fajtát igyekeznek rehabilitálni - írja az Al Jazeera.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kávéiparban a robusztát az arabica gyengébb testvérének tartják, amelyből hiányzik az arabica összetettsége és édesebb, lágyabb jegyei. A robusta szinte mindig tömegtermelésből származik és olcsó, a kávépiac pedig rendre kevesebbre értékeli, mint a nívósabbnak tartott arabicát.

A robusta piac csak a legjobb árat keresi. De mi ezen változtatni tudunk

- mondja Nguyen Van Hoa az Al-Jazeerának.

A klíma miatt veszélyben az arabica

A sokszor lefitymált - de nevének megfelelően ellenálló - robusta kávébab imázsának és minőségének megreformálása kulcsfontosságú a kávé jövője szempontjából.

Ez a változás Vietnamban történhet meg. A világ legnagyobb robusta-termelője - és Brazília után a második a teljes kávétermelésben -, és az országban termesztett összes kávé 95-97 százalékát ez a kávébab teszi ki. Ez azóta így van, hogy a francia gyarmatosítók az 1850-es években kávénövényeket hoztak a régióba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?