2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Veszélyben a kávénk: meglepő ország küldheti a felmentősereget

Veszélyben a kávénk: meglepő ország küldheti a felmentősereget

agrarszektor.hu
Vietnamban, a világ második legnagyobb kávétermelőjében a termelők sürgős feladatot látnak el: A széles körben termesztett, de kevéssé értékelt robusta fajtát igyekeznek rehabilitálni - írja az Al Jazeera.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kávéiparban a robusztát az arabica gyengébb testvérének tartják, amelyből hiányzik az arabica összetettsége és édesebb, lágyabb jegyei. A robusta szinte mindig tömegtermelésből származik és olcsó, a kávépiac pedig rendre kevesebbre értékeli, mint a nívósabbnak tartott arabicát.

A robusta piac csak a legjobb árat keresi. De mi ezen változtatni tudunk

- mondja Nguyen Van Hoa az Al-Jazeerának.

A klíma miatt veszélyben az arabica

A sokszor lefitymált - de nevének megfelelően ellenálló - robusta kávébab imázsának és minőségének megreformálása kulcsfontosságú a kávé jövője szempontjából.

Ez a változás Vietnamban történhet meg. A világ legnagyobb robusta-termelője - és Brazília után a második a teljes kávétermelésben -, és az országban termesztett összes kávé 95-97 százalékát ez a kávébab teszi ki. Ez azóta így van, hogy a francia gyarmatosítók az 1850-es években kávénövényeket hoztak a régióba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31