Megállíthatatlanul nő a tejtermékek ára: ez áll valójában a drágulás hátterében

Megállíthatatlanul nő a tejtermékek ára: ez áll valójában a drágulás hátterében

Az már senki számára sem meglepő, hogy a tej és tejtermékek milyen fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tudnak biztosítani az emberi szervezet számára. Az áruházak polcain pedig rengeteg áru közül válogathatunk kedvünkre, és úgy tűnik, hogy egyre szívesebben is eszünk vagy iszunk tejtermékeket - bár még mindig nem eleget. Viszont nemcsak a kedvünk nőtt meg, hanem az árak is: az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiviteli ára 115,42 forint/kilogramm volt 2021 júliusában, az előző havihoz képest 15 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 16 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár pedig 6 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az adatokból az is kiderült, hogy a nyerstej országos termelői átlagára 109,08 forint/kilogramm volt 2021 júliusában. A fehérjetartalom 0,02 százalékpontos és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára nem változott 2021 júliusában a júniusihoz képest, és 8 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. Ezen kívül a nyerstej kiszállítása 35 százalékkal bővült 2021 júliusában a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva. De hogy pontosan mi állhat a drágulás hátterében és milyen árakra számíthatunk, annak jártunk most utána egy szakértő segítségével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szöknek fel az árak

A magyar nyerstej alapára tavaly júliushoz képest több mint 7 forintot drágult. Az áremelkedés okáról pedig Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be az Agrárszektornak: 

Legfontosabb oka az, hogy a hazai és európai tejtermelési költségek jelentősen emelkedtek ebben az időszakban. Az árakat közvetve az európai tejpiaci helyzet, Közép- és Délkelet-Európa nyerstej iránti kereslete, az euró árfolyama, illetve az idényhatás is mozgatja. A júniusi EU átlagár, illetve az augusztusi olasz spot ár egyaránt 8-10%-kal magasabb, mint egy éve volt. Árnövelő tényező az is, hogy az első felében nem bővült az EU-s tejtermelés.  

2018-ban 94, 2019-ben 100, 2020-ban 105 Ft/kg-os átlag tejárat mértek. Idén eddig 110 Ft-os átlagárnál járnak. A pozitív trend ellenére a hazai nyerstej árnövekedése nem fedi le az elmúlt másfél év tejtermelői költségeinek drasztikus növekedését. Ha az AKI kiadvány 2014. évi és 2021. évi adatait hasonlítjuk össze, akkor szomorú lehet az, amit látunk: 7 év alatt a túró értékesítési ára 3%-ot, az 1,5%-os UHT tej alig több mint 7%-ot, a trappista sajt alig 4%-ot emelkedett. A feldolgozói átadói árak az elmúlt egy év alatt is csak alig változtak: joghurt +1%, túró +1%, tejek +1-2%.  Csökkenés és stagnálás viszont mérhető több fontos terméknél: vaj -1%, trappista -0,5%, tejföl -0,2%. A KSH szerint ugyanakkor az egy évvel ezelőtti állapothoz képest a fogyasztói árak emelkedtek: a tejek 2-3, trappista sajt 8%-kal. A tejfölnél és a vajnál viszont nem mér fogyasztói áremelkedést a KSH az elmúlt 12 hónapban. Eközben például csak a 2021. július havi infláció a csomagolóanyag költségnövekedés a tavaszi árrobbanás óta további 20-30%-ot emelkedett. Elszabadultak az ipari energiaárak is, 4 év alatt harmadával emelkedett a bérköltség, és a január 1-től várható 200 ezer forintos minimálbérrel további emelkedés feltételezhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Változtak a kiviteli árak is

Tavaly júliusban 99,80 forint volt a nyerstej kilója, idén júniusban ez csak minimálisan növekedett, hiszen 100,03 forintra nőtt, júliusban viszont már 115,42 forintra. A hazai nyerstej export célországai közül Romániában és Horvátországban mindössze 1-2 százalékot, míg Olaszországban 4 százalék körül emelkedtek egy év alatt a normál tejárak. Augusztusra az olasz spot árak viszont már 8%-kal, míg a fölözött tej spot árak 6%-ot emelkedtek 12 hónap alatt. A drágulásban szerepet játszott az infláció is, hiszen a forint árfolyama mintegy 6 Ft-ot gyengült egy év alatt az euróval szemben - a 2021-es júliusi havi átlag 357 Ft, az egy évvel korábbi még 351 Ft volt. 

A koronavírus-járvány árnyékában

A tejtermékek feldolgozói értékesítési ára Magyarországon csökkent a natúr vajkrém, a joghurt, a tejföl, a trappista és ömlesztett sajt esetében. Viszont növekedett, ha a vajat, a tehéntúrót és a gyümölcsös joghurtot vesszük figyelembe. A koronavírus-járvány első két hullámában pedig folyamatosan megfigyelhetőek voltak a pánikszerű vásárlások, ami jelentősen befolyásolta az élelmiszeripart is. Valamint, a normális, megszokott vásárlási szokásokat a gazdasági, társadalmi helyzet is megváltoztatta.

Ezek az árak - és az egyes árak által lefedett mennyiségek - minden esetben a feldolgozók és kiskereskedők zárt tárgyalásain dőlnek el. Természetesen nem minden tejtermék drágul egy áremeléskor, a kereskedelmi láncok pedig jelentősen eltérő üzletpolitikát folytatnak. Az átlagárakat az is befolyásolja, hogy több tejtermék esetében jelentős elmozdulás van a feldolgozói márkáktól a kereskedői sajátmárkák felé  

- mondta Harcz Zoltán.

Hozzátette, hogy az erős infláció, az input költségek lendületes növekedése továbbra is igen nagy kihívást jelent. A termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni. A terméklánc első felében már nem nyelhető le a költségnövekedés, az végig kell, hogy fusson az egész ellátási láncon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem veszített népszerűségéből a tej

A Központi Statisztikai Hivatal 2021-es, a Tej világnapja alkalmából megosztott elemzéséből kiderült, hogy a magyar háztartásokban 2010-ben fejenként átlagosan 4,5 liter, 2019-ben viszont már 4,7 liter tejet ittak havonta. Az idősebbek pedig ennél is többet fogyasztottak. Meglepő tény, de az is kiderült, hogy a magasabban képzettek gyakrabban fogyasztottak tejet vagy tejterméket 2019-ben, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek.

Érdemes lenne minél több, jó minőségű tejterméket fogyasztanunk

A hivatalos ajánlások szerint nagyjából fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket - például 10 dkg sajtot, 5 dl kefirt vagy joghurtot, egy-egy krémtúrót vagy más túródesszertet, két szelet vajas kenyeret stb - kellene fogyasztania az embereknek, beleértve a felnőtteket és a gyerekeket is. A pontos mennyiségek persze jelentősen függhetnek a kortól, nemtől és a fizikai aktivitástól egyaránt. Rengeteg tanulmány foglalkozott már azzal, hogy a tej és tejtermékek fogyasztása pozitív hatást gyakorol az egészségre, mivel tartalmaznak az emberi szervezet számára fontos és nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, ezért fontos lehet, hogy már lehetőleg a fiatalabb gyerekekkel is megismertessék őket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?