Horror áron árulják a hazai gyümölcsöket a piacokon: meddig maradhat ez még így?

Horror áron árulják a hazai gyümölcsöket a piacokon: meddig maradhat ez még így?

agrarszektor.hu
Az idén már sajnos hozzászokhattunk, hogy az élelmiszerek jelentősen többe kerülnek a megszokottnál. Nincsen ez másként a zöldségek és a gyümölcsök esetében sem: többe kerülnek a hazai idénygyümölcsök, mint tavaly, és a következő időszakban sem várható nagy áresés. De mi a drágulás oka? És legalább a dinnye olcsó lesz? Ezekre a kérdésekre kaphatunk most választ.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hvg.hu által megkérdezett kofák nem tartják magasnak az árakat, volt, aki még olcsóbbnak is érezte, mint tavaly. Ennek az érzésnek azonban ellentmond az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Információs rendszere (PÁIR), amely szerint két hete még majdnem harmadával volt magasabb a cseresznye ára, mint tavaly, de a múlt héten is 2,5 százalékos drágulást regisztráltak, amikor 1050 forintos kilónkénti árakon ment a gyümölcs a nagybanin. A Lehel piacon persze már 500 forintért is lehet cseresznyét venni, de a kofák többsége az 1000-1600 forintos árkategóriában kínálta a cseresznyét.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A Bosnyák téri piacon is hasonlóak voltak a cseresznyeárak előző nap: a legolcsóbb 800, a legdrágább 2800 forintba került. Az eper is drágább mint tavaly. Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) ügyvezető igazgatója 30 százalékos áremelkedést tapasztalt. A nagyobb szemű hazai szamócáért 2500 forintot is elkérhetnek, az apróbbért 1900 forintot, de a város környéki "szedd magad" akciókban sem lehet 1000-1200 forint alatt megúszni kilóját szerinte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kíméletlen az időjárás

A magas árak hátterében az időjárás szempontjából kedvezőtlen évkezdet áll. Mostanra már jócskán benne kellene lenni a hazai szabadföldi szezonban. Elsősorban a hűvös, esős tavasz sok növénynél okozott megfázásokat, és a kedvezőtlen időben a beporzók sem tudtak elég aktívak lenni. Ezek hatása csak később fog jelentkezni, de nem csak a szamóca, a cseresznye vagy a meggy esetében: a termesztők jelzései szerint a dió is jobban hullik, mint a korábbi években, a minőségére azonban nem lehet majd panasz. 

A rossz időjárás miatt nagyjából kéthetes a csúszás a kertészeti kultúrákban, sok gyümölcs esetében csak az utóbbi pár napban volt számottevő fejlődés. Arra pedig nem igazán van kilátás, hogy jelentősebben essenek az árak. A piacra ugyan érkezik a frissen beérő áru, de csak lassan, és nem látni, hogy dömping lenne, ami a komolyabb árcsökkenés feltétele. Természetesen lehetnek egyes termelői körzetek, vagy egy-egy termelő egy-egy táblája is, ahol kedvezőbben alakul a termés, de összességét nézve nem áll jól a hazai ágazat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dinnye lehet a megmentő

Egyedül dinnyéből még akár jó lehet a szezon: a kezdeti nehézségek ellenére lesz belőle elég a hazai piacra, de ahhoz, hogy tényleg jó évet zárjanak a termelők, kell egy jó hosszú kánikulai időszak is, amikor szívesebben fogyasztják az emberek a gyümölcsöt - a dinnyetermesztők közül sokan bíznak ebben. A kedvezőtlen kilátások nem csak hazánkban voltak jellemzőek, hiszen Európa-szerte problémás a helyzet. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a fogyasztói árak köszönőviszonyban sincsenek a termelői árakkal, amelyek messze nem emelkednek olyan mértékben, mint a piacon bevásárláskor tapasztaljuk.

A termelői ár nagyban függ attól is, hogy milyen értékesítési típusról van szó: aki az épp aktuális keresletre hagyatkozik, és annak adja el az aznap leszedett termését, aki elfogadható ajánlatot tesz, az most örülhet a magasabb áraknak, de aki előre leszerződött áron értékesít, kevésbé, mert meg kell elégednie az eredetileg meghatározott árral. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Fókuszban a meggy

A meggynél fontos kérdés, hogy nem a hazai kereslet szabja meg az árat, hanem a német piac és feldolgozóipar, hiszen a gyümölcs nagyját hagyományosan befőtt formájában értékesítik Németországban. Ebben az esetben hiába magas a magyar áru beltartalmi értéke, az háttérbe szorul, amikor a cukros felöntőlével bekerül az üvegbe a gyümölcs. Attól, hogy magyar, nem fognak érte többet fizetni a német háziasszonyok, ha olcsóbban megkapják a szerb, lengyel, vagy szovjet utódállamokban termesztettet. Erős verseny van a piacon, és elsősorban a feldolgozóipar dönti el, hogy neki mennyit ér. Ugyanakkor, akik előre leszerződött áron értékesítenek, azoknak elsősorban azon múlik a hozamuk, hogy mennyire tudnak hatékonyan, kedvező költségekkel termelni. Az importáru esetében is a nagyobb hatékonyság, az alacsonyabb költség tudja lentebb tartani az árakat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?