Ukrajna jól kibabrált az uniós csirketermelőkkel

agrarszektor.hu
Az uniós csirkehústermelés továbbra is szárnyal, noha a tavalyi aszály után csak lassabb ütemű bővűlésre volt képes, mint az előző években. Üröm az örömben, hogy az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi egyezményben kiskaput hagyott Európa, amit keleti szomszédunk az exportmennyiség megtízszerezésére használt fel.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

2019-ben 2 százalékkal nőhet az unió csirkehústermelése, azt követően, hogy tavaly 2,5 százalékkal szárnyalta túl a 2017. évet.  A termelés szignifikáns mértékben nőtt Lengyelországban, amelyik mára az unió vezető csirkehús-előállítójává vált. Az északi ország termelésének csaknem felét külpiacokon helyezi el. Az uniós termelésbővülést a fogyasztás és az export élénkülése hajtotta. A növekedési tempó kissé lassult az előző évekhez mérten, aminek oka alapvetően a terményárak emelkedése volt 2018-ban. Hozzájárult a környezetvédelmi előírások szigorodása is (Hollandia, Németország), illetve a brojlerelőállítás versenyképességének csökkenése az egyéb baromfiágazatokkal szemben (Spanyolország), valamint az elmaradt fejlesztések (Németország).


Európa még mindig kétszer nagyobb mennyiséget exportál, mint amennyit importál csirkehúsból (1,4 millió tonna vs. 0,7 millió tonna). 2019-ben is erős exporttevékenységet várnak az uniótól az USDA elemzői, főként Ghánába, a Fülöp-szigetekre, Ukrajnába és Vietnámba. Az uniós export java részét a fagyasztott szárnyak, csirkelábak és bontott húsok teszik ki. Ezek kivitele Ukrajnába ugrott meg leginkább (+13%), miután a két fél szabadkereskedelmi egyezményt kötött egymással. A megállapodás értelmében Európa is vámmentes hozzáférést biztosít a piacához 16 ezer tonna mennyiség erejéig, amit öt év elteltével 20 ezer tonnára emel.

Csakhogy Ukrajna egy kiskaput kihasználva szárnycsontos csirkedarabokat kezdett el exportálni az EU-ba, ami kívül esett a kvótaszabályozáson. Ennek volumene - az engedélyezett kvótamennyiségen felül - az elmúlt két évben több mint a tízszeresére nőtt: 3650 tonnáról (2016.) 48.000 tonnára (2018 első 10 hónapjában). 2019 február elején ezért uniós delegáció érkezett Ukrajnába a helyzet tisztázására azzal a felhatalmazással, hogy a kvóták újratárgyalását kezdeményezze.

A csirkedarabokra vonatkozó szabályozási lukat betömnék, cserébe megemelnék az Ukrajnának nyújtott teljes kvótakeretet.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?