2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Állat

Kína egy évtizeden át érezni fogja a sertéspestis hatását

Kínának egy évtizedre is szüksége lehet arra, hogy a mostani sertéspestis-járvány hatásaiból kilábaljon. Ez bizakodással tölti el az amerikai és az európai sertéshús-előállítókat is. Ralph Loos, az USA húsexportőreit tömörítő szövetség kommunikációs igazgatója szerint előbb-utóbb elfogynak a kínai készletek, és akkor eljön az USA nagy pillanata is.
 
 

A hivatalos kínai álláspont szerint a sertésállomány 24 százaléka érintett az afrikai sertéspestisben, de a holland Rabobank az egyes régiókban 20-70 százalékos állománycsökkenésről beszél. "Egy évtizedig is eltarthat, mire ezt kiheveri a kínai sertéságazat" - összegez a Cargill premix és takarmány üzeletágának vezetője, John Fering, aki szerint a járvány legnagyobb nyertese a baromfiágazat, a kereslet élénkülése messze Kína határain túl is érződik. Nyerni fognak vele a tojás, a marhahús és halászati termékek is, hiszen állati fehérjére mindenképpen szüksége van a kínai fogyasztóknak.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az USA húsexportőreit tömörítő szövetség kommunikációs igazgatója, Ralph Loos azonban rámutat: eddig az amerikai farmerek nem érezték a kereslet élénkülését Kína oldaláról. A kínai kikötőkben a hűtött áru tárolására alkalmas rakterekben nincs szabad hely, mivel ezekben a kormányzat korábban hatalmas mennyiségű árut spájzolt be. A készletek azonban egyszer kiürülnek, végtére is Kína a világ legnagyobb sertéshúsfogyasztója - bizakodnak az amerikaiak. 


Ugyanakkor 10 év nagy idő. Ezalatt biztosan megszületik az afrikai sertéspestis elleni vakcina, ha már nem a következő években. A kínai sertéstartókat nagyon rosszul érintené, ha az újonnan megvásárolt és nehezen felszaporított állományban ismét kitörne a vírus, ezért biztosan keresik a megoldást a védőoltásra. Nagy kérdés, hogy az előttünk álló évtizedben milyen körülmények között állítható helyre az állomány, és hogy ebben az időszakban milyen kereskedelmi viszonyban fog állni egymással a két nagyhatalom.

Pillanatnyilag a kölcsönös büntetővámok is akadályozzák az üzletet az Egyesült Államok és Kína között. A két kormányfő nemrég találkozott Japánban, ahol abban állapodtak meg, hogy újrakezdik a tárgyalásokat, bár azóta ismét csend van a felek között. Az amerikaiak azonban türelmesek: bárhogy is indítja újra a termelését Kína, egész biztos, hogy jó ideig szüksége lesz húsimportra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!