Soha nem látott magasságban a sertés ára

agrarszektor.hu
Dübörög a sertésexport és nem lassul a hús drágulása, derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentéséből. A Kínában tomboló afrikai sertéspestisből Brazília és Európa profitál, míg az Egyesült Államok hoppon marad. A vámháború és a kór együttesen akkora áremelkedést hozott az egész világpiacon, amire emberemlékezet óta nem volt példa.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 3 százalékkal volt magasabb 2019 első öt hónapjában a 2018. január-májusihoz képest, ám az ország sertéshúsexportja nemhogy követni nem tudta ezt, hanem 5 százalékkal mérséklődött is. Az USA legnagyobb célpiacain, Mexikóban 21, Japánban 7, Dél-Koreába pedig13 százalékkal csökkent az eladott sertéshús mennyisége.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Brazíliában a sertés ára 41 százalékkal volt magasabb 2019 májusában, mint az előző esztendő azonos hónapjában, amiben az exportmennyiség 16 százalékos megugrása lényeges szerepet játszik. Csak Kínába 51 százalékkal több sertést szállítottak ki. Az exportérték 12 százalékkal tudott bővülni a tavalyi évhez képest.

Az Európai Unió 13 százalékkal több sertéshúst (1,5 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2019 első négyhónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 42 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 37 százalékkal több, 635 ezer tonna uniós sertéshús került. További nagy célpiac Japán (160 ezer tonna), illetve Dél-Korea (110 ezer tonna). Az Európai Unióbanaz  "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,73 euró/kilogramm hasított hidegsúly volt 2019 májusában, 22 százalékkal nőtt egy év alatt.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele is 63 százalékkal nőtt 2019 január-márciusában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Románia csaknem háromszorosára növelte a Magyarországtól vásárolt sertések volumenét. A hazai termelésű vágósertés termelői ára 2019 májusában 28 százalékkal állt magasabb szinten, mint egy évvel korábban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?